Общество

Втори Международен симпозиум по живопис и скулптура в Самоков

Анна Манова

13871872_10207354416159721_150987038_nЗа втора поредна година Самоков ще бъде домакин на културно събитие, което събира на едно място художници от различни държави, за да творят в планинския ни град от 4- 12 август в Зографската къща.

Международният симпозиум по живопис и скулптура се организира по идея на Община Самоков и благодарение на творческия ентусиазъм на художничката Радостина Доганова. С нея разговаряме за равнoсметката от миналогодишното първо издание, както и за плановете и реализацията на новия симпозиум.

Здравей, Радостина. Ще си говорим този път с теб на „ти”, тъй като вече се познаваме. Поводът за нашето запознанство беше миналогодишният Международен симпозиум по живопис и скулптура, на който ти беше в ролята на организатор, по покана на Община Самоков. Времето бързо се завъртя и ето, че отново се срещаме във връзка с второто му издание. Разкажи ми малко повече за това, което плануваш тази година?

Да, така е. Времето бързо минава, но и винаги сякаш не стига, защото всеки път си поставяме нови, различни теми, започваме да чертаем творчески планове и цели, които сякаш узряват с времето и ни провокират към още и още работа. Естествено имаме определени очакванията от артистите, които ще се включат и те не са малки (смее се), а това изисква усилия и от наша страна като домакини. Разглеждаме творческите проекти на всеки участник, които са подготвени специално за симпозиума, осигуряваме подходящи материали и място за изпълнение. Организационната работа с артисти от различни държави винаги носи изненади и понякога се налагат промени в последния момент.

Факт е, че още през месец март стартирахме подготвката за това събитие, когато започнахме да обсъждаме концепцията, темите и имената на участниците, които ще поканим като гости на града.

Тази година симпозиумът ще събере артисти от пет страни – Холандия, Австрия, Германия, Полша и, разбира се, България. Симпозиумът ще се проведе от 4-ти до 12-ти август, отново в Доспевската къща, където и миналата година работихме. Откриването на заключителната изложба с творби на участниците ще бъде на 12-ти август в 18.30 ч. в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“.

Ще се постараем да ви информираме постоянно за събитията, които се случват по време на симпозума както и да ви разкажем за артистите. Ще публикуваме и снимки от творческия процес и планираните арт работилници с малки и големи участници.

Искам да те върна година назад. Каква е равносметката от миналогодишното издание – и съответно какви са очакванията ти за новия симпозиум?

Казват, че най-трудно е да положиш началото, или в нашия случай – да организираме първата среща на артисти от различни страни в Самоков. Случи се – миналата година го направихме. И да, не беше лесно! Но мисля, че надминахме и най-смелите очаквания и на домакините, и на участниците. Всъщност тук има доста добра традиция в организрането на пленери с художници, така че не пристигаме с нищо ново. И все пак, опитваме се да създадем нов формат на подготовка, работа и представяне на участниците.

Няма да говоря за спънките (смее се). Ще ти кажа, защо продължавам да работя и да развивам този проект. Това, което ме радва и същевременно мотивира да продължа да работя за симпозиума в Самоков, са резултатите и високата оценка от художниците, които участваха миналата година. Гостите останаха силно впечатлени от историята на града, от забележителностите, от интерсната колекция на Историческия музей и изложбата с картини от самоковски майстори в Художествената галерия. От топлото посрещане не само от официалните домакини, но и сред обикновените хора, които ги заговаряха на улицата, в Девическия манастир „Покров Богородичен”, около Джамията, докато снимаха или рисуваха.

Трудно ли се организира такова мероприятие с международно участие? Какви са проблемите и кой помага то все пак да се случи?

Трудно се организира. Но всъщност какво значи „трудно“? Преди всичко се организира с желание. Това е основното! Другото – с разум, сърце и компетентност. Работи се доста по подготвката на събитието, провеждаме консулатции, разговори, но и по време на тези десет дни натоварването е голямо. Също така, важно е да осигурим подходящи условия за творческа работа на участниците и да направим възможно  да бъдат реализирани дейностите в програмата. Нашата цел като домакини е да им покажем града и неговата история, прекрасната природа, планината, да ги направим за кратко негови и гости, и жители, за да усетят атмосфера и да намерят своите творчески теми в заобикалящата ни действителност с цялото и многопластово богатство.

Колко и какви творци ще вземат участие тази година в Самоков? През 2015 година преобладаваха артисти от различни точки и по-малко самоковско участие. Как ще бъде тази година?

Ще участват художничката Лупе Годой от Берлин, Юстина Варвас от Полша, Любомир Хнатович и Фаек Расул от Австрия, София Хаджипапа от Кипър, Соня Вайс от Холандия, също и Рада Якова – българка, която живее в Холандия, Десислава Унгер – още една българка от Виена. Две художнички, които работят в областта на керамиката – Михаела Кръстева – Сакаян от София и Росица Трендафилова, която е родена в Самоков, сега живее в София. Участват и Радослав Генев и Иван Шуманов от Самоков. Надявам се да имам възможност и аз да сътворя нещо. Проектът е готов, дано намеря време.

Тази година участват повече художници от Самоков, което много ме радва. Но не само това – предвиждаме по-голямо взаимодействие и съвместна работа между артистите и местното население. В този смисъл бих акцентирала върху нещо друго, което очакваме да се случи в програмата на симпозиума, а това са именно творческите работилници, които ще организираме с децата от Центъра за настаняване от семеен тип. Ще имаме удоволствието да творим заедно с децата в Летен клуб „Синята къща”, подготвили сме занимания под формата на артетреапия и за обитателите на Дома за стари хора. Така също поканихме ръководителите на всички детски школи по изобразително изкуство да се включат в арт работилниците.

Радвам се, че и други институции и учреждения ще участват по своеобразен начин. Благодарим на фирма „Самел 90“, фирма „Пластимо“, че ще ни подкрепят! Хотел „Арена“ и ресторант „Мадарова къща” ще се включат също!

Всяка подадена ръка в подготовката на симпозиума е капка спечелено доверие за всички нас, които създаваме това културно събитие в града!

Миналата година имаше провокация по отношение на превръщането на Голямата чешма в „Къща на водата” по идея на Христо Гелов. Това предизвика множество дискусии и коментари по темата. Планувате ли някакво ново намигване към самоковци с останалите артисти?

О да, ще „намигнем“ и този път. Но няма да говоря за това сега. Ще се случи в деня на откриването на изложбата ни на 12-ти август! Заповядайте в Художествената галерия и ще откриете провокираща артистична итерпретация на един от символите на града! Кой, какво и как ще се случи – нека бъде изненада!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close