Политика

Втори мандат за Владимир Георгиев

kmeta 1Aнна Манова

Мария Галчева

Неделният ден беше изпълнен с крайни емоции, но като цяло можем да отчетем няколко култови момента – няма да има балотаж, високата избирателна активност, референдумът беше удостоен с висока активност също.

Дотук  бяхме свикнали интригата да се запази до последния момент т.е. да има балотаж, но Избори 2015 приключиха за Самоков още на 25 октомври. Рекордната избирателна активност на самоковци изведе с огромна преднина пред останалите досегашният кмет Владимир Георгиев.  64%  от гласоподавателите дадоха своя вот за него, което в абсолютна стойност ще рече около 12 000 гласа.

ГЕРБ останаха втори, а РБ трети.

Сега за новия-стар кмет остават предизвикателствата и проблемите, които трябва да решава. И за които ние алармирахме през 4-те години. Сега и отговорността е много голяма, не че преди не беше, но този път вторият мандат е „превзет”  от раз.

 

Владимир Георгиев пред  „Самоков 365”

Най-трудното е да се намери балансът  между всичко, което трябва да се свърши.

Г-н  Георгиев, очаквахте ли този резултат?

Надявах се, въпреки многото негативни  тенденции. Всеки правеше на мой гръб кампанията си. Но ми се искаше да имам такава подкрепа. Чудно ми стана накъде сме тръгнали, защото всички говорят за промяна. Но като казват, че искат промяна не разбирам в какво се заключва тя.  Говореха някакви заучени фрази и неопределени неща. Говореха се неистини и се заблуждаваха хората. Когато се говори за проблеми, това не са атаки.  Когато говорим за проблеми, дайте да седнем и заедно да ги решим. Конкретен пример за лъжа мога да дам – пътят за Дупница зависи от кмета и затова не се е случило. Защо заблуждавате хората? Тръгна избор на изпълнител и избор на надзор, има решения на ОбС за отчужденията.

Страхувате ли се от евентуално дискриминационно отношение към Самоков след този избор по отношение на управляващите?

Не ми се искам да вярвам в подобно нещо. Това означава да лиша от надежда много хора. Ще се справим, но обидно е, че през тази кампания на хората се говореше така, че само и само щом кметът не ни е симпатичен, ще му пречим. Хората не трябва да остават с подобни убеждения. Няма значение кой е кандидатът.  Как ще ги накараш след време да повярват на когото и да било?

През ноември ще стартира Вашият нов мандат, както и този на ОбС. Върху какво ще се концентрирате?

Ще продължим да работим по проблемите, които всички дискутираха.  По-конкретно безработица и инвестиции. Къде по европейски програми, къде със собствени средства, но ще се борим. Чрез собствените средства ще покажем на хората къде отиват тези пари. Трябва да създаваме и да градим неща, които да са видими и значими. Трябва да продължим с благоустрояването по селата. На Боровец сме длъжници категорично. Още от първия момент аз знаех, че не всичко може да свършим в рамките на 4 години. Сега в Боровец трябва да се случат много повече неща. Преди да дойдат инвестициите, всеки инвеститор ще види дали ни е подреден дворът и няма да хвърли парите си ей така, без това изискване да е  изпълнено.

Най-трудното е да се намери балансът  между всичко, което трябва да се свърши.

Какво ново чухте от хората по събранията в града и в селата? Къде ги боли, какво споделиха с Вас, какво искат?

Проблемите в общи линии са едни и същи. Интересуват се от водата, канала, улиците. Много често засягат въпроса за транспортните връзки, ако може да бъдат по-чести. Много хора търсят работа, но аз се притеснявам по повод това, че нямаме квалифицирани кадри.

Ще се доверите ли на нови хора в екипа си или ще заложите на опитните?

Имам виждане за нещата, показах, че съм отворен към всички и гледам широко на нещата. Аз гледам кой какво работи, въпреки че търпя упреци на моменти.  Гледам и по селата – ако на един кмет му се работи, аз му помагам.

Запазихте ли амбицията и  инерцията от работата, към какво ще се насочите, щом отново влезете в кабинета си?

Имам много идеи. Човек не трябва да губи темпо. Щом дойдат избори, държавата спира работа за три месеца сякаш. А не трябва да бъде така.

Търпите много упреци от гледна точка на това, че направеното е само градинки и плочки.  Как ще коментирате?

Израснал съм в блоковете на центъра. Цяло едно поколение деца се родиха и израснаха в междублоковите пространства на „Самоково” и на „Възраждане” в прахта и нямаше нищо, само едни треволяци.  Затова насочихме усилията си натам, за да променим условията, в които тези, другите деца ще израснат. За мен това е съществено. Преди не им се обръщаше внимание, защото бяха  неподдържани. Сега е обратното.

Обединиха ли се всички срещу един на тези избори и по-специално всички срещу ГЕРБ?

Не мисля, че се случи така.

Каква е Вашата прогноза за Общинския съвет?

Отново ще има 8 политически партии в него. Всяка една партия се поблазни от това да сложи вътре в листите хора, които да набират преференции и сега в един момент ще се окаже, че ще влязат в рамките на ОбС хора, които не са чак толкова партийни.  Ще има много размествания, защото във всяка една партия се е играло преференциално.  И в ОбС БСП е първа политическа сила.

Имате ли опасения, че навлизате в определен тип обвързаности чисто от икономически характер?

Мисля, че се опазих от това. Опитваме се навсякъде да работим със самоковски фирми, за да има хляб за тях. Ако имаше подобни зависимости, първо щеше да се чуе тук, в нашия си двор.

Каквото съм направил, съм направил – няма от какво да се срамувам. Толкова съм могъл

 

kmeta 1

Related Articles

One Comment

  1. Владушка …… ще ползваш ли общинския VW като служебен и по никакъв друг повод ? ……и дали ще нощува на определеното за това място, …..защото ми се струва , че ,,Реното” – ти е в паяжини от доста време !? А и голямо потене май падна след репортажите за ,,скромните” ти колеги от Хасково ,Пазарджик и още няколко велможи…….!!!!??? Не би било лошо в духа на оптимистичното ти ,,ново”начало, да призовеш новите съветници да последват примера на колегите си от Кюстендил – отказвайки се от възнагражденията си в полза на социално слаби и нуждаещи се каквито и в наща община/изключвам мързеливите цигани/ – колкото щеш ……!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close