Самоков

Вторият международен симпозиум по живопис и скулптура приключи

Творци от шест страни показаха произведенията си в галерията в Самоков

Анна Манова

20160812_193605На 12 август беше официално поставен финалът на Втория международен симпозиум по живопис и скулптура в Самоков. Той стартира на 4 август в Доспевската къща, като идеята е на художничката Радостина Доганова и се проведе с подкрепата на Община Самоков. В Симпозиума взеха участие творци от 6 държави, които имаха възможността да се запознаят с атмосферата на мястото, на което творят, хората, бита, природата. Финалната част беше обобщена в изложба на всичко направено от творците по време на престоя си в града. Тя се състоя в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” от 18:30 часа, на 12 август.

„Най-трудно е продължението, колкото по-нататък отиваме, толкова по-големи стават отговорностите. Много съм щастлива, че можем да покажем тези резултати. Имаме, не както анонсирах в началото гости от пет страни, а от шест – Австрия, Германия, Полша, Кипър, Холандия и България. Работата беше много интересна. За гостите от чужбина Самоков беше извънредно непознат, но в впоследствие отваряха врата след врата, срещаха се с хора, чуха различни истории и мисля че те си тръгват удовлетворени и много впечатлени”, каза един от основните „двигатели” на събитието Радостина Доганова. Докато зад нея като стожери и участници в тази своеобразна седмица на изкуството стояха всички „замесени” в мероприятието. А това бяха Десислава Унгер /Австрия/, Соня Вайс /Холандия/, Рада Якова /Холандия/България/, Михаела Кръстева – Сакаян, София Хаджипапа /Кипър/, Юстина Варвас /Полша/, Любомир Хнатович /Австрия/, Фаек Расул /Австрия/, Лупе Годой /Испания/, Радостина Доганова /България/ и самоковците Радослав Генев, Иван Шуманов и Росица Трендафилова.

Тази година Симпозиумът беше обогатен с няколко работилници. Като целта на организаторите беше да се осъществи един по-пряк и тесен  контакт между гостите чужденци и местните хора. По този начин те имат възможност да общуват едни с други, да обменят идеи и впечатления. Работилниците бяха насочени към работа с деца и възрастни хора. Участниците работиха с децата от ЦНСТ и с Дом за стари хора в града. Както и с летен клуб „Синята къща”. Активностите бяха разнообразни – рисуване на камъни край Искъра, артетерапия, печатни техники /или как да си направим книжка/, снимане на късометражен филм, прожекция на филми в пространството на Доспевската къща. Отделно от това всеки творец се постара да покаже и изработи по едно или повече произведения, с които да се представи на финалната изложба.

Целта на авторите беше да направят нещо интересно и провокативно. Още от самото влизане в галерията лъхаше пъстрота и иновативност. Усещаше се смесицата на идеи и виждания, събрани на едно място. От тавана висяха къщички, от които се подаваха стръкове слама, наречени от авторката – „Заслона на слона”. Имаше направена инсталация – „Между камъните”, в която беше включен с намигване картофът, с който на доста места сме известни. Това беше дело на самоковката Росица Трендафилова. Другият самоковец от групата – Иван Шуманов беше поставил акцент върху опасното общуване с хората. Радослав Генев показа безспорния си талант в две картини. Оранизаторката на Симпозиума Радостина беше изложила няколко цветни платна с живопис, показващи един по-арт поглед над планините. Една друга част от авторите бяха вдъхновени от различни символи на града, които намериха място в творчеството им. Соня Вайс, която е холандка, беше направила късометражен филм, в който обединяваше срещата си и впечатленията си от децата, лишени от родителска грижа и монахините в Девически манастир „Покров Богородичен”. Един интересен паралел между двата толкова различни, но и близки светове. Филмът беше прожектиран на финала на изложбата.

Посетителите на галерията в петък имаха възможността да се запознаят с много и различно по вид творчество, на автори, които са от различни точки на света, но са събрани именно тук. Тук са творили и оттук ще си тръгнат с парченце от България, от Самоков.

Организаторката Радостина Доганова благодари на всички, които по някакъв начин са помогнали събитието да се случи. След това даде думата на кмета на Община Самоков Владимир Георгиев, който обобщи впечатленията си така: „Смея да кажа, че на втората година от провеждането на този симпозиум се получиха много добри резултати. Не мога да давам лична оценка на произведенията, но мога да кажа от името на нашите съграждани, че този симпозиум остави трайна следа в нашия град. В този отпускарски месец в нашата художествена галерия събираме повече хора, отколкото в София в най-активния сезон. По този начин ние засвидетелстваме своето отношение към културата и пишем историята на нашия град. Показваме, че общински пари не трябва да се харчат само за инфраструктура, но и за култура”.

Децата от ЦНСТ изненадаха организаторката и участниците в симпозиума с благодарствено писмо, в което изразиха своята признателност за проявеното добро отношение и работа в екип с тях. На финала за всички творци от Втори международен симпозиум бяха подготвени и връчени от кмета плакети и грамоти. А след това всички бяха поканени на коктейл в обвитата още в  творчески хаос обстановка на Доспевската къща.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close