Общество

„Всеобща диктовка” в Самоков

Самоков 365

На 8 април хиляди хора в целия свят за пореден път ще вземат участие в международната акция за проверка на грамотността на тези, които говорят или изучават руски език. Акцията се нарича „Тотальный диктант” /”Всеобща диктовка”/

Как върви подготовка на акцията през 2017 година споделя ръководителката на проекта Олга Ребковец: „Ние планираме Всеобщата диктовка да обхване целия свят. Тази година нашата цел е повече от 800 населени места и 120000 души по целия свят да се включат в инициативата. Проектът не е политическа, а гражданска инициатива, изцяло реализираща се от доброволци.”

Научно-методическата работа на проекта се ръководи от филолозите от Новосибирския държавен университет, който също така се явява родина на Всеобщата диктовка и негова главна площадка.

„Всеобща диктовка” съществува от 2004 година и представлява интелектуална езикова игра, в която едновременно взимат участие хиляди говорещи и пишещи на руски език хора от цял свят. Участниците се събират в училищата, университетите, библиотеките, кафенета и пишат ръкописно текст. В чужбина диктовката се провежда от 2012 година.

„Всеобща диктовка” е ежегодна образователна акция под формата на доброволна диктовка за всички желаещи. Същността й се изразява в това, че хората едновременно идват на площадката и пишат на ръка текст, който им диктува преподавател-филолог. Целта на акцията е да даде възможност на всеки човек да провери знанието си по руски език и да пробуди интерес към повишаване на грамотността. Идеята за доброволна диктовка за всички желаещи се ражда в Новосибирск в студентския клуб на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет в началото на 2000-те години. За 14 години от съществуването си, „Всеобща диктовка” се е превърнала в мащабно международно събитие. Организатор на акцията е фондът за поддръжка на езиковата култура на гражданите.

В Самоков за трети път диктовката ще се пише на 8 април /събота/ в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” в 14 часа. Заповядайте всички желаещи и обичащи руския език!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close