РегионалниСамоковСпорт

Време за нов „Бодитон“ с Мартина Байданова

Анна Манова

Здрав дух в здраво тяло не е просто изтъркано клише. То е проверен във времето работещ метод и това ще го потвърдят всички, които активно се занимават със спортна дейност. От края на месец април в Самоков има нови спортни занимания по пилатес и табата за дамите, които искат да изваят красиви тела. Тренировките се провеждат под ръководството на професионалиста в областта Мартина Байданова. Мястото носи името „Бодитон“ и се помещава в зала „Арена“, 4 етаж, зала 5.

Коя е Мартина Байданова? Сигурно това е първият въпрос, който си задавате. Имам удоволствието да ви запозная с една дама, която има страхотно тяло, прекрасна усмивка, топло отношение и е специалист в груповите тренировки. Родена е в София, но житейският й път я отвежда в чужбина, където живее 13 години. Там ежедневието й е изцяло ангажирано с преподаване на класове по групови тренировки, високодинамична аеробика, интервални тренировки. Занимава се интензивно с пилатес и табата. В качеството си на фитнес инструктор изготвя тренировъчни програми като личен треньор.

И ако обобщим, че ежедневието й е спорт никак няма да е пресилено. През годините тренира спортна аеробика, баскетбол, любител е на зимните спортове. Насочва се конкретно към високодинамичната аеробика. Завръща се в родината си с желанието да приложи наученото и да се почувства отново вкъщи. За свой нов дом избира Самоков.

„От малка съм плененена от спорта. Осемгодишна започнах да тренирам спортна аеробика в София. Благодарение на Йорданка Благоева през 1992 година имах възможността да бъда част от представляващата България масовка в Европейското първенство. Отново покрай Благоева наследих любовта към аеробиката и успях макар и много малка да се срещна и тренирам в една зала с големите имена в този спорт. Тогава наш хореограф беше златното момиче Адриана Дунавска. В училище бях капитан на баскетболния отбор „Буба“. След дипломирането си заминах за чужбина, където живях 13 години. Именно там се специализирах във фитнеса, водих групови тренировки по аеробика, изготвях индивидуални тренировъчни фитнес програми. Имах собствено студио и водех занимания по табата и пилатес. Днес съм в Самоков и синтезирам всичките си познания и опит“, подчертава Мартина.

След завръщането си от чужбина идва на почивка със семейството си в самоковското село Говедарци. И открива тук всичко, което търси – спокойствие, чист въздух, планина и гора. И така кратката почивка се оказва решаваща за избора да остане тук. Любовта на Мартина Байданова към активния и здравословен начин на живот и към това да вижда удовлетворението и радостта по лицата на трениращите с нея и личните й програми, са водещи през годините. А сега желанието на Мартина е да сподели тази любов към спорта тук, в родината си и най-вече в Самоков.

„Градът е много хубав, срещнах гостоприемни и топли хора, усеща се една приемственост. Тук има всичко, което съм търсила, това е нашият нов дом“, споделя Мартина. И подчертава, че в Самоков открива всички удобства на големия град, без недостатъците му – като трафик, шум и задръствания. Наред с това наема зала, за да може да продължи със спорта в две направления – пилатес и табата.

Тренировките се провеждат от понеделник до петък като има сутрешни и следобедни – така и майките с малки деца, и тези които предпочитат да тренират рано имат възможност да го сторят.

В условията на пандемия и заседнал начин на живот е хубаво отново да върнем физическата си активност и да повишим тонуса си. А оттам да си гарантираме един здрав организъм. По време на заниманията по табата упражненията обхващат цялото тяло. Това са много интензивни тренировки, при които се увеличава кислородният капацитет, стимулира се сърдечно – съдовата система и се спомага за увеличаването на мускулната маса. Способства за ускоряване на метаболизма и по-интензивното изгаряне на мазнини, към което всички се стремим.

От своя страна пилатес се занимава с разтягането, загрява цялото тяло и спомага за отпускането на меките тъкани. По този начин се извайва естетически красива фигура. Постигането на красив външен вид и изваяна фигура са само част от ползите от практикуването на пилатес. Само след няколко седмици практики се наблюдават значително намаляване обиколката на талията, както и значително увеличаване на диапазона на движение. Важни са дишането, успокояването и фокусирането на мисълта, както и постигането на баланс, координация и гъвкавост при изпълняването на упражненията. И при табатата, и при пилатеса се работи за цялото тяло, като Байданова залага изцяло на упражнения, изпълнявани със собствено тегло.

На въпроса – кога се виждат реални резултати, Мартина Байданова отговаря с усмивка, че трябва да се положи труд.

„От първия път се усещат резултати, защото се ускорява метаболизмът в организма, усеща се прилив на енергия. Видимите резултати са индивидуални за всеки човек, в зависимост от отдадеността и последователността на всеки един от нас. Но със сигурност се виждат положителните въздейстивия и от двата спорта – пилатес и табата. Хубаво е в седмицата да има поне 3 дни, в които да тренирате. Разбира се, за по-трайни резултати трябва да се внимава какво се хапва. И табата, и пилатес, са изцяло съобразени и скроени според женското тяло, натурел и проблемни зони. Хубавото тяло не е мит, то е възможно, просто си дайте време!“, казва Байданова. Тя планира в топлото време да има тренировки й навън, като вече си е набелязала няколко подходящи местенца.

Тренировките в „Бодитон“ се провеждат в спортна зала „Арена“, 4 етаж, зала 5.

Понеделник, сряда и петък заниманията са преди обяд както следва: 9:30 – 10:30 – табата, а в 10:30 – 11:30 – пилатес.

Втоник и четвъртък заниманията по табата са от 18:00 – 19:00 , а пилатес – 19:00 – 20:00 часа. За повече въпроси може да се обърнете към Мартина на тел.: 0877 11 87 33 или като напишете във фейсбук страницата й – Martina Baydanova, или на страницата й в социалната мрежа –  Бодитон.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close