Слайд категория

Време е за данъци. Кампания 2014 стартира на 1-ви март

danyciТази година Община Самоков е сред първите общини, които изпратиха съобщенията си за данъчните задължения на гражданите. Дължимите суми вече могат да се плащат и в клоновете на „Български пощи“, но след 10 март. Данъчната кампания стартира на 1 март.

Кметовете и кметските наместници преминаха през инструктаж във връзка със стартирането на данъчната кампания и измененията в Закона за местните данъци и такси, които касаят основно недвижимите имоти и данъка върху моторните превозни средства. Вече не се облагат с данък върху имот имоти с данъчна оценка под 1680 лв. Върху тези имоти има налог само за такса битови отпадъци. Другата промяна е в облекченията на данъка за моторни превозни средства. За тези до 74 киловата, които не съответват на екологичните категории Евро 3,4,5 и 6, но имат катализатор, облекчението е 40%. МПС до 74 киловата, съответстващи на категориите Евро 3 и 4, облекчението е 50%, а за тези с Евро 5 и 6 – 60%. За автобуси, товарни автомобили и влекачи с ремарке, съответстващи на екологичните категории Евро 3 и 4 отстъпката е 40%, а за тези с Евро 5 и 6 – 50%. Екологичната категория се удостоверява чрез представяне на документ, от който да е видно съответствието на МПС-то с определената еко категория. В случай, че данъкът е в пълен размер, а гражданинът притежава документ за съответната категория, трябва да дойде в сградата на общината в „Деловодство – МДТ“ с регистрационния си талон или друг документ, удостоверяващ това обстоятелство за корекция на задълженията. От тази година още 4 села ще могат да обслужват клиентите си онлайн и с това на практика вече 19 села имат интернет и онлайн обслужване. Все още по списъци е обслужването в селата Рельово, Горни и Долни Окол, Гуцал и Ново село, тъй като до тях все още не е изградена интернет връзката.

С въвеждането на новия програмен продукт за местни данъци и такси, гражданите имат възможност да получат подробна справка за задълженията си. „Високи критерии сме си поставили” – коментира кметът Владимир Георгиев. По думите му доброто партньорство с КАТ дава резултат – все повече хора декларират своите автомобили и плащат данъците си. Апелира собствениците на домашни любимци да са малко по-съвестни, защото събраните парични суми биха могли след това да се инвестират в подобряване на инфраструктурата. За имотите по принцип са ниски данъците с оглед на това, че доста хора са без работа и изпитват сериозни затруднения. По отношение на просрочените вземания ситуацията е частично овладяна – събират се стари задължения, но междувременно се появяват нови.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close