Слайд категория

Впечатления от Германия

Професионална гимназия по туризъм завърши проекта „Немски опит в организацията и провеждането на алтернативен туризъм”, секторна програма „ Леонардо Да Винчи”. Двадесет и трима ученици от 11а и 12а клас, специалност „Организация на туризма и свободното време”, бяха избрани след проведена селекция в три етапа.
germaniqВ продължение на три седмици от 23 юни до 13 юли, двадесет ученици с ръководителите Евелин Заркина и Диана Карабожилова бяха в Кемниц, Германия. Учениците бяха в реална работна среда в ресторанти, хотели и туристически бюра в Кемниц, под ръководството на висококвалифицирани лица с цел усъвършенстване на практическите умения в организацията и провеждането на алтернативни видове туризъм. Както и подобряването на езиковите познания на немски език.
Аз, като участник, мога смело да кажа, че проектът ни даде много. Най-вече възможност да видим как се прави устойчив туризъм, как трябва да ценим и най-малките ресурси, с които разполагаме. Как без много усилия и малко средства се правят атрактивни неща, които привличат туристите. В района на Кемниц алтернативните видове туризъм, които се провеждат са наистина много.
Нашата работа бе да организираме екскурзии (маршрут, времетраене, място за почивки, време за разглеждане на забележителности, свободно време) намирахме информация за селищата, които ще посетим и след това влизахме в ролята на екскурзоводи. Посетените градове от нас бяха Дрезден, Ваймар, Лайпциг, Майсен и Заксен.
Партньора на проекта F+U се погрижи както за добрите условия по време на престоя ни там, така и за работните места.
Разгледахме множество забележителности. Видяхме как протича работата на летището. През какви проверки преминава всеки един турист и защо. Бяхме допуснати до летището и наблюдавахме излитането и кацането на самолетите. Но това, от което бях наистина впечатлена са алтернативните видове туризъм, които видяхме. И най-вече от вело-туризма. Имаше обособени места, на които всеки един желаещ можеше да си вземе велосипед, ако му трябва и след това да го върне. Туристите направеха туристическа обиколна на града с тях. Това е добра идея, която можем да реализираме и тук.
Спа туризмът също е добре развит. На всяко място, където има минерална вода с температура 20 градуса е направен лечебен център. В България на много места имаме минерални извори, но не знаем как или не искаме да ги използваме.
Това, което аз видях е, огромната дистанция между България и Германия, а съм видяла толкова малко от нея. Ние живеем в туристически регион и мисля, че с тези ресурси, които разполагаме, можем да подобрим туризма в града ни.
Освен работа имаше и много забавление по време на престоя ни. Отново влязохме в ролята си на организатори и правихме турнири по баскетбол, тенис, билярд. В кампуса имахме на разположение всички тези неща. Участниците в турнирите бяха останалите пребиваващи там – китайци и португалци.
Трябва да бъдем благодарни на Евелин Заркина и Диана Карабожилова, които с много труд написаха проекта и го осъществиха. Всеки, който има възможност да участва в подобен проект, нека го направи. От тях се научава много повече, отколкото в училище.
 
 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close