Интервю

Водата е първа точка от дневния ред на Клисура

simonowa2Анелия Балабанова

Кои са новите лица в ОбС-Самоков и в редиците на кметове на села, които за пръв път поемат подобна отговорност? Какви са им целите и амбициите за предстоящия четиригодишен мандат и доколко реалистично е тяхното изпълнение?  Липсата на управленски опит  носи известна несигурност и рискове. От друга страна дава възможност за един по-различен, а може би и по-точен поглед върху ситуацията. Така ли е всъщност и кое надделява? Това ще се опитаме да разберем в една своеобразна поредица от интервюта. Стартираме с Елена Симонова и Клисура. Селото не прави изключение от повечето останали населени места в общината.    Преобладава застаряващото население и има около 7-8 деца, които ходят на училище. Въпреки това жителите му продължават да живеят с надежда за утрешния ден. Тази година, за пръв път от доста време насам, ще бъде отбелязан Тодоровден. „Решихме да го организираме, защото има условия и не е много сложно. В същото време е доста атрактивно” – разказва Елена Симонова. Какво може да задържи един млад човек на село. Написаното в следващите редове вероятно дава някои от отговорите  – вижте:

 

 

Г-жо Симонова, вече понатрупахте известен управленски опит. Какво включва план-графикът за настоящия мандат?

От 2012 г. съм в системата – една година бях кметски наместник, а преди това секретарка. Не е много като време, но за този кратък период успях да се запозная с основните проблеми на хората и в частност на жителите на с. Клисура. Едно от най-важните неща е качеството на питейната вода. Водата, която тече в чешмите на хората е негодна за пиене. Миналата година с подкрепата на Община Самоков се отделиха  средства в размер на 48 хиляди лева и през месец септември се направи сонда. Тя е със 101 метра дълбочина. Излезе голямо количество вода, което по всяка вероятност ще е добре за захранване на селото. В момента са взети проби от водата, за да се видят нейните питейни качества. Вече имаме потвърждение от две лаборатории в София, че тя е качествена и става за пиене. Проблемът е, че самото село се захранва с два резервоара. В единия водата е по-чиста, но в другия се влива реката. Точно реката е проблемът, защото има нещо, което я пречиства, но не е достатъчно. При снеговалеж, дъждове и кал, повлича наноси от пясък. През другата седмица чакаме резултатите и от третата, последна лаборатория. Разговаряли сме с ЧЕЗ, защото е необходима помпа за сондажа. От ВиК пък трябва да направят една шахта.

Много важен момент е благоустрояването на селото. Дълги години почти нищо не е правено в Клисура. Има много улици, които трябва да се подобрят.  Да се изградят детска площадка, беседки, пейки и облагородят градинките Това са бъдещи планове, които започваме да осъществяваме през следващите години.

 

Задачите са много, но все пак…коя е 1 точка от дневния ред?

Водата. След това асфалтирането, направа на канавки, канализация, много са нещата. От тази година вече и селата имат право да кандидатстват по европейски програми за направата на различни проекти. Имаме намерения да работим и в тази насока.

 

Не е тайна, че парите за селата никога не достигат. Възможно ли е с минимални средства да се постигнат максимални резултати?

Ежегодно всеки кмет на населено място представя план, който смята да изпълни. В него са набелязани най-важните неща и те се съгласуват с кмета, с Общинския съвет. Може и с малко средства да се направи нещо. Важно е да има хъс, желание и импулс за работа.

 

В каква степен вие като кметовете на кметства можете да вземате самостоятелни решения и докъде се простират правомощията, които имате?

Ние сме избрани от хората и работата ни е в насока подобряване условията за живот. Не може да сме и полицаи, и лекари, но с каквото можем съдействаме.  Имаме подкрепата на Общината.

Вие самата какви обещания дадохте към жителите на селото по време на предизборната кампания?

Храмът „Свети Димитър” не беше осветен. Осветихме го. Сега хората искат да си сменим попа. Обещах им да дойде друг свещеник. Разрешаването на проблема с водата е основното и най-важно нещо. Другото, както вече казах са детска площадка, благоустрояване на улици, асфалтиране и канал.

 

Престижно ли е да си кмет?

Да, престижно е. Трябва да работиш за хората и след като те са дали своя глас за теб, да оправдаеш тяхното доверие.

 

Това професия ли е или един от малкото начини, с които да изразиш възгледите си за развитието на родното място?

Може да се каже, че е професия и начин да работиш за родното място.  Иска ми се да има повече хора, да има живот в селата. Що се отнася до кмета – и от двете има по нещо, но като че ли  преобладава личното. Аз самата имам роднини в Клисура, имам къща и ми се ще това да стане едно по-добро място за живеене.Стратегическото местоположение, с оглед и близостта до Цари мали град, е натоварено с огромен потенциал, който на този етап стои нереализиран. Имаме идея за екопътека. През Клисура минава поклоническият път за Рилския манастир и ми се струва, че е хубаво да има поне една или две къщи за гости. Много хора си мислят, че Клисура е само центърът и нищо. Селото продължава около два километра нагоре и е много спокойно. Събота и неделя има много софиянци, които използват момента и хубавото време за разходка в планината, до езерата, Сапарева баня. Това е една от идеите. Другото е да се обособи място за палатки. Има много мотористи, които минават, и поклонниците.  Надявам се в близко време все пак да се осъществи и този така дългоочакван ремонт на пътя за Дупница.

 

Няма как да не засегнем ремонта на този прословут път. Специално в участъка, който касае Клисура какво е положението?

Много натоварен път, карат с несъобразена скорост. С оглед безопасността на жителите не е лошо да се поставят една или две камери в началото и края на селото. Малко да им привличат вниманието, за да намалят скоростта.

Какво може да задържи един млад човек като теб на село?

Това е родното село на баща ми. Аз също имам роднини там. Импулсът за живот и промяна, да се направи нещо хубаво, нещо красиво, което да помага на хората. По този начин и аз се чувствам удовлетворена от своята работа, цялото това тичане, усилията.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close