БизнесОбществоРегионалниСамоков

Владислав Тонев: Успех се постига, когато рискуваш и не се притесняваш от провал

Анна Манова

Да направиш така, че цифрите да работят за теб – с това се занимава младият самоковец Владислав Тонев. Той е на 32 години и вече е понатрупал професионален опит в областта на финансите. Това е и специалността, която завършва. И така вече повече от 12 години се занимава с числа. „Показват ми цифрите и решавам!”, казва с усмивка той и се залавя за всяко ново предизвикателство.

Тонев е от хората, които искат да рискуват и на базата на опит – грешка да вървят напред и да се реализират. Владислав е роден и израснал в Самоков, сменил е няколко работни места. Най-дългият му опит е в банков клон в Самоков, където е минал през всички длъжности. След това се отправя към големия град, но е от малкото, които решават да опитат късмета си отново в родния град. И успешно заменят динамиката и пътуването със спокойствието и уюта на родното място. Днес се занимава с франчайз на  веригата за техника ”Техномаркет” и около 14 часа на ден му преминават в работа. Но както споделя, такъв е пътят към успеха – работа, усилия и желание.

Разговаряме с Владислав Тонев за бизнеса в условията на малкия и големия град, за числата и това, как да си направиш най-точната сметка, ако искаш да се занимаваш с това. Или един ден да имаш собствен такъв. И не на последно място за оценката на риска, мотивацията и желанието за успех, не на всяка цена, но с много желание и старание.

Г-н Тонев, Вие сте млад човек, който е опитал късмета си професионално както в малкия, така и в големия град. И все пак пред необятните възможности на столицата избирате да се върнете и реализирате в родния Самоков. Това е един малко по-трудно случващ се процес днес, когато почти всички млади хора гледат да се „спасят” или в друг град или в чужбина. Какво Ви накара да се върнете и реализирате в Самоков?

Аз съм роден тук и мога да кажа, че Самоков е на сърцето ми. Започнал съм работа преди повече от 12 години и съм опитал да работя тук, но желанието ми беше да видя как е и в големия град. Сменил съм няколко работни места, като най-дълго съм работил в банков клон в Самоков, където съм минал през всички позиции. След това заминах за София, където също намерих реализация в сферата на финансите и ми се е налагало през зимните месеци да отговарям за над 60 души персонал. Искаше ми се да опитам различни неща, а защо не и обратно в родния град. И така видях една обява, пуснах мейл, кандидатстват и сега имам възможността да менажирам магазин на базата на франчайз. Като човек, занимаващ се с цифри направих съпоставка приход – разход. Махнах наема и пътуването. И по този начин по-добрата финансова печалба за мен се получи в Самоков. Така реших да предизвикам себе си с нещо ново и непознато. Видях, че магазинът има голям потенциал, но до преди това, по една или друга причина, е работил на половината от възможностите си. Сметнах, че може да се получи добра реализация, да се изкарат едни добри приходи за града, като наред с това отпаднат пътуването, наемите, мръсният въздух и цялата лудница. И ги замених с комфорта на дома и спокойствието.

Кои са ключовите неща, които трябва да знае всеки човек, желаещ да започне да се занимава с бизнес?

В конкретния случай беше важно купувачът да вижда предлаганите уреди, а не те само да са в наличност в кашони в склада. Хората много държат да видят нещо и да го пипнат.  Обектът изглеждаше празен, пуст, сив. Първото нещо беше да го оцветим малко. Направих необходимата реорганизация. Запазих и голяма част от персонала. Запознах се с всеки един от тях, знаех колко време е работи, дали се е представял добре и какви резултати е постигнал. Защото както на много други места, така и тук се работи на базата на таргет. Видях, че персоналът е добре подготвен, интересува се от новите неща, които навлизат на пазара и непрекъснато се обучава.

А как стоят нещата според Вас, когато се отнася за собствен бизнес?

Отварял съм нови обекти в София и никога пресмятането ми не се е базирало на прихода за един или два месеца и тогава да си правя съответните изводи дали даденият обект е на загуба или не е. И ако не върви – затварям. Винаги е било минимум за година. За да може да се провери сезонността как влияе на дадения бизнес, какво може да се подобри ако нещо не върви както трябва и как да се рекламира. Рекламата е едно от най-важните неща, всяка инвестиция в реклама се връща.

Какво трябва да направи един млад човек, за да е успешен в тази сфера?

Моята формула, е че постоянно трябва да се надгражда като непрекъснато се дообогатяваш. Или да посещаваш курсове, за да си запознат с най-новото в сферата, която си избрал. Истината е, че технологиите напредват, всеки ден се появяват нови неща и за да си успешен, трябва да си в крак с тях. Не трябва да оставяш ума ти да буксува на едно място, трябва да правиш непрекъснат ъпдейт.

До колко екипът изиграва ключова роля в работата?

Ако искаш да успееш, според мен, е необходим екип. Много по-трудно се получават нещата ако си сам. Друго съществено е да създадеш екип, който може да разчита на теб при всяка една появила се ситуация. Необходимо е да има уважение и от двете страни: работодател – работник и обратното. Това е мой основен принцип в работата. Освен това е необходимо на хората да им се дават повече отговорности, по този начин им се гласува по-голямо доверие и може да придобият по-голям опит в сферата, в която са и да се „запалят” повече по работата. И ако този човек се справя добре той трябва да бъде стимулиран, ако не – да има удръжки. Освен това ако има някакъв проблем хората трябва да умеят да общуват. Имам предвид, че нещата се получават с говорене. Само така се изясняват на момента. Това е моделът, който следвам. Важно е да не се бяха от отговорност. Прави ми впечатление, че персоналната отговорност липсва на много нива.

Няма как да не си поговорим за мотивацията, но и за разочарованията. Кой е двигателят, който Ви тегли напред и кое Ви разочарова най-често?

В търговията нещата не винаги вървят гладко. Има моменти, когато ситуацията е добра, има стабилни приходи и добри доходи за персонала. Тогава всички са доволни. Но в един момент може да настъпи криза и всичко да се промени светкавично бързо. Получава се така, че в един момент си горе, в следващия си смазан долу. В такива ситуации е много важно да имаш буфер, който е за черни дни. Случвало ми се е да се занулявам. Като паднеш на дъното трябва да изчакаш. Уверен съм, че щом веднъж съм постигнал ръст пак ще успея. Научил съм се да не се паникьосвам и как да реагирам по време на криза. Истината е, че каквото и да става не трябва да се отказваш ако силно искаш нещо да се случи. Мотивация намирам в желанието за развитие.

Какви са основните трудности, пред които се изправяте почти ежедневно?

Истината е, че отстрани нещата винаги изглеждат лесни и постижими. Когато взех магазина веднага се появиха хора, които ми казаха, че те могат да са на мое място. Питам се тогава, защо не са го направили. Защо не са поели риска? Отговорът беше, че не им се инвестирало. Всъщност не им се е рискувало. Във всяко ново начинание има доза риск, който често се отплаща.

Коя според Вас е най-често допусканата грешка при хората, занимаващи се с бизнес?

Грешната сметка. Имам предвид бързата печалба. Когато е инвестирана дадена сума, тя да се върне в двоен размер възможно най-бързо. Това, което казах и преди малко е, че хората правят грешката да пресмятат печалбата си месец за месец. А това трябва да се случва в рамките на година. Когато си платиш данъци и задължения да излезе общата печалба и тя да се раздели на средногодишно. Важно е да се прави анализ как върви бизнесът, как се е представил през първите шест месеца, след това през цялата година и тогава да се тегли чертата.

Една година много или малко е за равносметка?

Точното време.

И за финал какви са личните Ви стремежи?

Свързани са със създаване на семейство, здраве и професионално развитие.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close