Култура

Владимир Кабрански представи фентъзи роман

Анна Манова

%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8

В четвъртък вечерта /20.10.16г./ самоковският писател Владимир Кабрански представи своята нова книга в читалнята на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. Пред привърженици на писаното слово авторът, който подчерта, че се увлича от кратката форма, този път показа фентъзи роман, носещ името „Кланица”. И понеже както се случва при повечето автори силата им е в писането, за предствянето на книгата се погрижи друга самоковска авторка Зинаида Хаджимитова.

„Владимир описва себе си като обикновен човек, пишещ хубави приказки. Запознахме се с него преди време в блога му „Нямам идея”. И оттогава го чета като автор.  В романа си той разказва необикновено нашата действителност. Самият той определя книгата си жанрово като фантастика. Фантастиката представлява игра на въображението. И като се замислим датира още от пещерния живот на човека, за да обясни света. В „Кланица” действието се развива в незнаен свят с незнайни герои. В него авторът изследва човешката душа. Героите му живеят в света на безразличието, а вечният конфликт между доброто и лошото е пренесен в един друг свят. Това е един многопластов ромам, интелигентно написан, който завършва позитивно. Това, което вие можете да намерите в тази книга е съпричастност към живота”, обясни Хаджимитова.

В „Кланица” авторът говори събирателно, като използва обобщени образи, действието се развива някога във времето, някъде, с някакви герои. Писателят се вълнува от моралните проблеми и принципи на живота. Интересува се от това как определени събития влияят на хората и какви са последващите действия от взетите решения. Романът всъщност е неговата гражданска позиция, представена с приомите на фантастика. „Наслагват се действие върху действие, което го прави лесен за четене и труден за преразказване. Светът е кланица. Какъв е този свят, в който съдбата на едно дете зависи от написани на хартия знаци? Мога да определя романа като тежка книга със светли моменти. Преди това съм писал предимно кратки неща. Напрактика това са къси свързани разкази. Аз не се приемам за фантаст. Под фантастика разбираме нещо измислено и необикновено. А аз искам да наблегнем на това да забелязваме това, което виждаме. Човешкият мозък е създаден така, за да мисли в стереотипи. Трябва да забелязваме повече нещата, които ни заобикалят”, сподели Владимир Кабрански.

Едно от предимствата на срещите със съвременни автори е избягването на глупавия въпрос, който ни набиват в училище – „какво е искал да каже авторът?” Та, той го е написал, остава само читателят да разсъждава от широтата на своя мироглед над написаното.

На финала на срещата Кабрански сподели, че това е трето негово „чедо”, а подготвя в най-скоро време и още едно. Иначе авторът публикува своите произведения в блога си „Нямам идея”, който е достъпен за всеки, който желае да се запознае с творчеството и житейските му възгледи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close