РегионалниСамоков

ВИС „Лунни лъчи” и ВГ„Дилижанс” на фестивал в град Пазарджик

Самоков 365

За шеста поредна година групите към Читалище- паметник „Отец Паисий 1859” – ВИС „Лунни лъчи” и ВГ„Дилижанс” бяха поканени в град Пазарджик за участие във фестивал за стари градски и забавни песни „Георги Шаранков”. Проявата се провежда в два дни, не е с конкурсен характер и успява да се превърне в истински празник на песента. Организаторите правят предварително проучване и канят групи, които са се представили престижно на национални фестивали.

Нашите състави взеха участие във вторият фестивален ден. Програмата откри ВГ „Дилижанс”, която от трио в състав: Ваня Делибашева, Надя Миткова и Димчо Тосков се превърна във вокален квартет, след като към тях се присъедини познатият за всички самоковци Валентин Ахчийски. Под ръководството на Димчо Тосков те изпълниха песни от големия композитор Тончо Русев и посветиха своята програма в негова памет.

ВИС „Лунни лъчи” с ръководител Цветан Ангелов изпълниха своята половин часова програма за закриването на фестивала. Живото оркестрово изпълнение възхити всички присъстващи в залата. Аранжиментите направени специално за две мандолини изпълнявани от Георги Чапкънски и Стоян Пашов, китара – Георги Лазаров, акордеон – Георги Машов, придават на песните различно интересно звучене и излъчване.

Солисти на „Лунни лъчи” са Ирина Атанасова и диригента на групата Цветан Ангелов. Соловите и дуетните изпълнения на вокалистите ни потопиха в една прекрасна симбиоза от музика и красота, докосвайки публиката, която припяваше в хор заедно с изпълнителите, и след всяко изпълнение на самоковските състави, заедно с бурните аплодисменти се чуваха възгласите „Браво! ”.

Двете групи към Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” получиха грамота за отлично представяне и покана за следващото издание на фестивала през 2019 година. След края на концерта се състоя и традиционната приятелска среща между самоковските изпълнители и домакините от град Пазарджик.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close