Злободневно

„Висящи” надписи

Анна Манова

12825532_10206290423920580_1654117875_nВ средата на миналата седмица Самоков осъмна с нов облик. Не бързайте да прехвърляте в ума си къде и какво е променено. Става въпрос за централна градска част, която е в „обновен” вид и вече може да се „похвали” с „висящи” надписи.

По пешеходната алея, която се намира над площада, се мъдрят надраскани под формата на графити надписи, вероятно направени от някой фен на Ботев, но не на автора, а на футболния отбор. „Ботев 1912” се мъдри по стените на сградите с големи и натрапчиви букви. Меко казано грозна работа. Някоя „мъдра” глава е решила да изрази любовта съм към дадения отбор по този безмислен начин.

По-интересното е дали ще се разбере кой е авторът или той ще остане анонимент. Преди известен период от време, точно преди обновяването на фонтана в центъра на града, група младежи бяха изсипали веро във водата и бяха направили атракция от иначе безвкусния фонтан. Тази форма на забава е донякъде оправдана. Същият този фонтан беше обект и на много вандалски постъпки и многократно беше поправян. По това време се заговори за поставяне на камери в центъра, а после се появи и охрана, която позволи на намиращите се там заведения спокойно да оставят масите и столовете си навън и през нощта. Но камерите май отдавна са само за красота. В противен случай този „талант” можеше да бъде открит и любезно накаран да поприкрие голямата си симпатия като футболен фен.

Определено е необходимо да се вземат мерки и тези грозни надписи да бъдат почистени, все пак центърът на Самоков не е някакво американско гето. И на фона на всичко, което все пак се прави с много усилия – градинки, пейки, площадки, най-малкото, което ни остава е да можем да го опазваме, за да го използваме с удоволствие и възможно по-дълго време.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close