ОбществоРегионалниСамоков

Виолина Цветанова: „Аз не съм сама в своя творчески път!“

Анна Манова

Виолина Цветанова и нейната работилница гостуваха в традиционното първо есенно издание на рубриката „Събеседник по желание“, организирано от Младежкия дом в града. То се състоя на 29 септември /вторник/.

„Събеседник по желание“ е неизменна част от събитийния календар на културната институция, а през 2020 година рубриката стана на 9 години. Самоковската занаятчийка е 35 събеседник. През годините водещ на разговорите са различни ученици, като в момента тази роля изпълнява седмокласничката от ПГ „Константин Фотинов“ Ния Малчева. Ния е дългогодишен член на Младежкия дом и верен асистент на уредника Латинка Щъркелова.

 

 

На сцената бяха подредени част от произведенията на Виолина Цветанова, която има собствен творчески кът в центъра на града, носещ името „Работилничката на Жужи“. Сред изработеното можеха да се видят богато разнообразие от икони, картини, дърворезби, детски дървени играчки. Виолина завършва „Маркетинг и мениджмънт“ и 16 годни работи като масажист. През последните четири години обаче се отдава изцяло на творческа дейност.

„Откакто се помня обичам да творя – първо нещо да излиза от сърцето ми, а след това от ръцете ми. Винаги творчеството е било заложено в мен. Изпитвам възхищение към всички занаятчии. Моят дядо беше стругар, а в неговата работилница и днес кипи живот“, сподели пред водещата Ния и пред аудиторията младата самоковка.

Виолина е участвала в различни кръжоци докато е била ученичка, през последните години е била е част от творчески ателиета и изложения. И както самата тя подчерта творчеството винаги е било част от живота и под една или друга форма. А преди две години самоковската майсторка, съвместно със съпруга й, реализират първата творческа самостоятелна изложба. И всеки ден Виолина черпи вдъхновение от всичко, което я заобикаля и най-вече от близките, които я подкрепят през годините. Това, което й лежи на сърце в момента е изработването на икони, а голямата й гордост е направения от нея иконостас.

Виолина Цветанова подчерта, че тя не е сама в своя творчески път и побърза сърдечно да благодари на близките си за подкрепата. Като жест на благодарност тя бе изработила върху дърво благодарствено писмо на своя благодетел и партньор в работата Николай Ласкин, който бе получен лично от неговия син Иван. А принос за бъдеще, отново изписан върху дървено пано, тя поднесе на домакинът на събитието Латинка Щъркелова. Щъркелова също изненада с няколко подаръка своята гостенка.

И за да бъде денят истински празник за събеседника и присъстващите имаше и програма, в която взеха участие солистката на „Лунни лъчи“ Ирина Атанасова, малкият брейкър Николай Спасов, танцово трио под ръководството на Милена Будинова, а свои есета за любовта си към родния град прочетоха Магдалена Механджийска и Ния Малчева.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close