ЗлободневноРегионалниСамоков

ВиК аварии никнат непрекъснато, а самоковци плащат най-скъпата вода

Анна Манова

От началото на тази година самоковци заплащат най-високата цена за водата в цялата страна, цели 2,64 лв. за кубик. Напрактика излиза по-евтино да пиеш някакъв алкохол пред това да си налееш чаша вода от чешмата. На фона на драстичното й увеличение, ВиК аварии никнат отвсякъде и по всяко време. В началото на седмицата бликна малък фонтан на ул. „Македония“, а скъпоструващата течност се понесе из самоковските улици. Вода се лееше по асфалта й на ул. „Рилски скиор“.

Някак ненадейно и само както от ВиК си могат „посаждат“ дръвчета на средата на пътя – като сигнализация, та по тъмна доба да не се изпотроши я човек, я кола.

Но с иронията дотук. Истината е, че цената на водата в Самоков скочи два пъти в рамките на последните три месеца. Обаче какво виждат и усещат самоковци? Едно голямо нищо. Липсата на добра комуникация между ВиК дружеството в града и Общината нееднократно води до парадокса една улица да бъде асфалтирана, измита, а след това само няколко дни по-късно –  отново разкопана от ВиК. Подобни примери има при училище ОУ „Христо Максимов“, както й при горното поделение в града. И всичко това е за сметка на джоба на данъкоплатеца, които съвсем излиня през последните години. От друга страна стои още един парадокс – вече няколко години сме част от Асоциацията на ВиК София област, а основното обяснение от страна на институциите, е че това ни членство ще допринесе инвестиции в системата.

Няколко години по-късно се вижда, че всичко това е само красива опаковка на една друга действителност. Единственото, което се случи е 100% ръст на цената на водата, а непрекъснатите ВиК аварии да бъдат покривани от бюджета на Общината, т.е от самоковските данъкоплатци. Инвестициите са химера.

Истината е, че целта на дружеството е да събира задълженията си, но явно не държи на своите, защото от няколко дни служителите на ВиК стоят без ток, поради неплатени сметки през последните години.

Призивът „Не плащайте вода!“, се чу на протеста срещу високата цена на водата, състоял се в края на 2019 година. Някой наистина решиха да не плащат, други, обаче, обезверени платиха двойно.

Недоволството на самоковци ескалира в социалните мрежи, след това пред ВиК дружеството в Самоков. Отговор от институциите – няма. Те действат по заложения Бизнес план сляпо, без да се вслушват в гласа на народа. И за „подарък“ от януари водата скочи с още 0.05 лв.

Престои втори протест тази неделя – 23 февруари от 13:00 часа на площада в Самоков. Исканията на организаторите са свързани с излизане от Асоциацията и създаване на общинско ВиК дружество. Това е може би най-удачният начин да плащаме нормална цена за водата, предвид факта, че в Самоков тя идва по гравитачен път. Но всичко това ще се случи само ако проявим поне веднъж единство, но не в интернет, защото касае всички нас.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close