КултураРегионалниСъбития

Виктор Варошкин гостува в Хъб-а, представи филма си за изкачването на връх Серо Торе

Жанета Димитрова

Приятна сряда вечер, спретнаха домакините на Хъб-а, за гостите си и любители на планината. Младият алпинист Виктор Варошкин представи документалния филм, запечатал едно от най-авантюристичните му изкачвания, това на връх Серо Торе в Патагония. За върха той казва, че от гледна точка на надморската височина – 3 128 метра изглежа, че не е нищо особено, но технически с отвесните си стени е голямо предизвикателство. В света на алпинизма Серо Торе е икона, разпознавем и останал само блян за множество алписнисти по света.

Виктор Варошкин и Мартин Маровски правят първото българско изкачване на върха. Тренират заедно около 5-6 години, през които се стремят към синхрон и работа в екип. Подготовката за това паметно изкачване провеждат в Алпите, по южната страна на Мон Блан, топогравски сходна с върха в Патагония. Това им коства 40 дни и безброй усилия. Пет български експедиции преди тях са се опитали да достигнат целта им, неуспешно. Неблагоприятният климат и безумните ветрове сломяват устрема на екипите, но двамата алпинисти изкачили Серо Торе не губят надежда.

Тръгват четири човека, едният от тях освен катерач е професионален фотограф, именно той прави голяма част от завладяващите кадри във филма. Всички останали заснемат отделни кадри с екшън камерите си. 30 дни лошото време в тази част на Патагония не допуска алпинистите в основата на върха. Едва на 35-тият ден се отваря кратък прозорец от хубаво време, което присъства в кадрите във филма. Той проследява цялата екпедиция, с всички поставени цели и непредвидени битки. Включва моменти от бита на групата, индзидентът върнал един от членовете обратно в България и безброй спиращи дъха гледки.

Филмът „Опашката на дракона“ е посветен на брата на Виктор – Георги Варошкин, който през 2016 година загива при изкачване на руския връх Елбрус. В последните кадри на филма, Виктор с болка споделя няколко думи за брат си и истинското значение на алпинизма.

„За да се научиш да живееш, трябва да се научиш да умираш“, добавя младият катерач. Документалният филм, освен че завладява зрителя, подтиква към размисъл върху нещата от живота. Замисляш се върху същността на борбения дух, смелостта да излезеш насред непредвидимата природа, висотата на мечтите и страховете. Филмът, в който главни герои са Виктор и Мартин дава много отговори, но и поставя множество въпроси.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close