Общество

Виктория Кленова: „Когато излизам на сцената, усещам пеперуди в стомаха”

Анна Манова

wiktoriya3Запознах се с Виктория Кленова на една среща в Младежкия дом в Самоков. Темите на организираното тогава мероприятие бяха конкурсите за красота, сцената, различните ленти и корони, а Виктория беше събеседник. Още тогава ми направи впечатление нейната усмивка, увереност и куп ленти, които доказваха, че си е тръгвала с призове от различни конкурси за красота. Наред с нея, малко встрани, малко по-неуверено, стоеше малкият й брат, който също като своята кака е носител на призови места от участие в същите конкурси. И двамата на шега се записват за участие в подобен тип прояви и съвсем не на шега печелят, кога публиката, кога журито, кога и двете. Виктория започва да се изявява на сцена на 13 години, а Кристиян на 5-6 –годишна възраст.

Днес Виктория е на 16 години и е възпитаничка на ПТГ „Никола Вапцаров”, с профил – „Икономика и мениджмънт”. От три години се изявява като модел, а от една е част от голямото танцово семейство на „Кати денс”, с ръководител Катрин Митева. Бъдещето си младата девойка вижда в икономиката, но като се замисли и модата я влече, така че не е изключено един ден да бъде икономист и  моден дизайнер едновременно. Днес с нея си говорим за титлите за красота, подиумите, мечтите и реалността.

Здравей, Виктория. Винаги е приятно да разговаряш с младите хора, част от пулса на нашия град. Разкажи ми за конкурсите за красота. Кога и как започна?

Както обикновено става в живота, всичко хубаво е случайно. От 2013 година участвам в конкурси за красота. Първият беше „Принц и принцеса на Самоков” и се проведе в Боровец. Там спечелих и първата си награда – за най – красива усмивка. Тогава и брат ми се яви заедно с мен, като той взе наградата „Принц на Самоков гран при” и лентата на хотел „Лион”. След това организаторите на конкурса – Арт компания „Нови звезди”, ни поканиха на национален конкурс през лятото. Тогава взех по-голяма награда: 1 място „Принцеса на България”, а брат ми „Гран при на България”

Интересно как ти и брат ти се явявате заедно и печелите различни награди. А  Кристиян как започна с конкурсите за красота? Какво се случи след тези два конкурса, на които се явихте?wiktoriya2

Брат ми започна покрай мен, като той беше още по-мъничък. Някъде на 5 години стъпи на сцена. Смешното е, че в началото той се сърдеше, когато идваше моментът на награждаването, защото първо се раздават по-малките награди. И  се оказва, че на всички са дали, а той няма. Няма, защото печели по-големи награди и съответно го награждават последен.

Записахме се и двамата на школа, която отново се организира от същата компания. Тя беше едномесечна, провеждаше се в София и занятията бяха свързани с поведение на сцена, срещаха ни с различни личности. Тези контакти бяха много вълнуващи. Говорихме за важните теми, една от които е насилието над деца. А накрая получихме дипломи за завършената школа.

Какво е основното, което научи през този един месец?

Освен поведение на сцена, поведение пред фотографи, дефилиране с различни тоалети, ни научиха и на самочувстие. Когато бях на 13 години бях много стеснителна и срамежлива, което е донякъде нормално за момиче на тези години от малко населено място. Разбрах че няма смисъл да се притеснявам, придобих по – голяма увереност. В големите конкурси за красота точно това ми прави впечатление – увереността на момичетата там.

След школата как продължи нататък?

Имах покана за Анталия, но не успяхме да съберем достатъчно средства и не заминах. Пропуснах и един национален конкурс през 2014 година. Участвах на Празници на детската мода, които се организират всяка година през април и се представят международни марки дрехи. През 2014 година съм носител на „Супер гран при Самоков”. През 2015 година поспрях този тип изяви, като бях жури на конкурса „Принц и принцеса на Самоков 2015”, което се проведе в Младежкия дом в Самоков.

В конкурсите за красота има и част, която включва изява на талант. Ти с какво се представяш?

Частта с талантите не е причината, за да участвам в даден конкурс. На мен лично повече ми харесва дефилирането, иначе участвам с танц или песен.

Как се чувстваш, когато стъпиш на сцената?

Преди да изляза на сцена имам пеперуди в стомаха, ако се изгуби това чувство в мен няма да е същото. Хубаво е.

А родителите ти как възприемат тези изяви? Освен теб и брат ти върви по стъпките ти, не ви ли карат да залягате над учебниците?

Мама от самото начало ни подкрепя. Татко беше против, но като видя колко ни харесва и се съгласи. Сега четиримата си ходим заедно по конкурсите, където участваме с Кристиян.

Как вижда бъдещето си едно 16-годишно момиче?

Аз завършвам училище като икономист. И се чудя дали да продължа с това или  нещо, свързано с модата, но не като модел.  Моден дизайнер, например. Може да съм и икономист и дизайнер.

А ако ти предложат голямата сцена?Какво ще избереш?

Много дълго ще мисля по този въпрос.

И за финал, Вики, какво ти предстои извън заниманията в училище?

През октомври, на 22-23, ще участваме на международния фестивал „Кръстопътят на музите”, който се провежда в София. Ще участваме с групата на „Кати денс” в направление танци, а на 23.10 има конкурсна вечер – „Принц и принцеса на фестивала”, където ще участвам.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close