ОбществоРегионалниСамоковСпорт

Виктория Гончева с второ място от Пампорово байк фест 2020

Анна Манова

Самоковската състезателка в колоезденето Виктория Гончева взе участие  в Пампорово байк фест 2020, който се проведе между 16-19 юли в курортното градче. Упоритата подготовка по време на пандемията даде желаните резултати и Вики се класира на втора позиция при жените.

Пампорово байк фест е  едно от най-големите и дългоочаквани колоездачни събития в България и това е шесто негово издание. Състезанието е част от календара на Международния колоездачен съюз и носи точки за световната ранг листа. Това го прави едно от атрактивните събития не само за българската даунхил сцена, но и за много чужденци. В надпреварата тази година взеха участие състезатели от Франция, Румъния и Гърция. За втори път тази година състезание по спускане с колела се излъчи на живо в социалните мрежи, което не е популярна практика, но спомага спортът да се развива и да събира повече публика, особено в условията на пандемия.

Трасето за спускане под връх Снежанка е с дължина 2 метра и едно от най-интересните и предизвикателни в страната. В категорията, където се състезава Виктория Гончева стартират четири дами, но две от тях получават сериозни контузии. Така надпреварата продължава между двете най-упори байкърки – Вики и Изабела Янкова. Гончева се нареди на втора позиция. Двете амбициозни състезателки дадоха времена, които са конкурентни с тези на мъжете от най-силната категория.

Трасето беше изключително технично – големи скокове, опасни дропове, стръмни отсечки с корени, дори имаше доста оплаквания от някои състезатели. Аз лично се опитах да се абстрахирам от всички технични елементи, за да мога да се отпусна и най – вече да се забавлявам. Завърших втора, но съм щастлива да видя един огромен прогрес в карането ми, сравнено с миналата година. Това е добър знак, че съм работила правилно по време на пандемията и сега съм мотивирана за още и нямам търпение за следващите стартове. Определено състезанията ми липсваха, те все пак са нашата най-добра тренировка”, сподели пред „Самоков 365” Вики.

В момента Гончева е част от клуб „Гравити”, а неин треньор е Росен Ковачев. По време на извънредното положение Вики е тренирала на различни локации в страната, както и в местността  “Боричо” в Самоков. За нейната подготовка се е погрижил й баща й. Вики е студентка във втори курс в ХТМУ, а нейните колеги и Студентсткия съвет я подкрепиха на състезанието.

Следващият старт е в Ботевград на 2.08, както и в Чепеларе. Пандемията направи подготовката за този сезон изключително трудна, а състезанията в чужбина бяха отменени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close