Злободневно

Викай, викай неволята!

Čez_logo“Добре, че страданието е лично, иначе властниците ще го възложат на подчинените си срещу скромно служебно възнаграждение” – Радой Ралин

Мария Галчева

Събота и неделя отново, по стара самоковска традиция, особено зимно време, бяха весели и забавни, но в онзи другия смисъл на думата, който обичаме да обличаме в кавички.

След неколкократно спиране и пускане на тока, стана ясно, че към „любимия” трафопост в I-ви квартал отново има прикачване, така, че накрая съоръжението не е издържало и се подпалило.

За хората, които живеят в този район е нещо обичайно да нямат ток, да горят електроуредите, да няма помощ и съдействие отникъде. Най-малкото това е позната ситуация от години насам.

Според тях няма никаква реална разлика дори след проведените срещи с общинското ръководство от началото на тази година.  Хората коментират, че при срещите се обещава едно, а на практика излиза съвсем друго. Ток няма. Дори за редовните платци ток няма.

Появилите се гневни коментари на страницата във FB на община Самоков и на „Самоков 365” дават пълна и ясна картина на цялата история от миналия уикенд.  И разбира се – познайте дали има виновни и дали има наказани. Няма нито една позиция, която да покаже, че поне някое живо същество е запознато с проблема.

Всички отговорни институции мълчат по въпроса с токовия шантаж над цял един квартал в Самоков. Излиза, че ние българите сме много търпеливи същества – първо, че толкова време не се взимат никакви кардинални мерки, второ, че се позволява на един друг квартал в съседство да прави, каквото си ще. Ще излезем не само демократична община, а ултра демократична.   Някои райони на северен Самоков са автономна област, в която законите на пазарната икономика от рода на плащаш-получаваш не важат.  Колкото и да си говорим, това е нагла ситуация, която граничи с диагнозата „умишлена глухота”.

На проведена среща само преди няколко седмици ЧЕЗ начертаха розов пейзаж, на който се появиха стълбове, табла и цяла нова мрежа. Самоковци, нека си говорим реално – ще има ли полза от новата мрежа в 7-и квартал?  И колко човека ще си плащат реално потреблението? Защо да се премълчават хипотезите – ако не се разсъждава гъвкаво по проблемите, те никога няма да се решат.

Съвсем друга идва ситуацията с извиването на ръце.  Не може цял квартал да се съобразява с такова издевателство и тези, чиято грижа е хората да се чувстват добре в домовете си и на светло по възможност, трябва да си поемат отговорността, но така или иначе в един момент  „спестяваната съвест се олихвява”, а това не води до никакви ядове.

Истинско приключение се оказва да се свържеш с ЧЕЗ. От пресцентъра ни вест, ни кост – защо ли? Всички телефони на местното подразделение не отговарят. Пък ние нека си пробваме да търсим коментар или съдействие.  И накрая  – защо сме нелюбезни? О, майко мила…

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close