Общество

Виена – място, което те оставя без дъх

Николета  Иванова

Nicoletta2Едва ли  има човек, който не иска да пътува, да се запознае с културата на останалите страни и по този начин да избяга, поне за малко, от забързаното си ежедневие.

Само преди няколко дни изпитах чувството на мъка – мъка за България! Но това не беше само носталгия, а и разочарованието от сбърканата система, в която живеем тук. Успях да посетя едно чудесно място. Виена – град с много история и невероятна култура на живеещите там. Първото впечатление, което остава в теб, когато отидеш там, е чистота по улиците. Боклуци?! Няма такова нещо като хартии, пликове от разни храни или парчета стъкла по земята! След това идва второто впечатление – точността на хората. Бяхме там 7 дни и за този отрязък от време ни се отдаде възможността да посетим доста музеи, дворци, катедрали. Точността на екскурзоводите, трамваите, метрото е впечатляваща. Хората там не се чудят по цял ден каква далавера да направят и как да минат „по-тънко“, а работят усърдно. За австриеца е чувство на дълг и възпитание, ако искате и манталитет – да следва устовените правила и не се чуди как да „мине метър” и този път.

Но защо България е на това положение? Въпрос, който си задавах многократно докато бяхме там. Може би намерих отговора и той е доста прост – ние нямаме съзнанието, културата и точността, които имат те. Това може би се дължи на робството, под което сме били 5 века, на управата, но и самите ние имаме голяма доза вина!

Цялата обстановка във Виена просто те оставя без думи… Чувството е уникално, когато пред очите ти минава толкова много история. „Белведере” – място, на което няма как да не останеш впечатлен и имаш чувството, че гледаш рисунка, от която няма как да си отместиш очи. Музеите близнаци са не по-малко впечатляващи. Огледални един на друг. Природо-историческият музей изумява с новите си технологии, залите, в които е представен целият животински свят, а Националният музей на изкуствата изумява с огромните зали, пълни с безброй картини, които сами по себе си съдържат невероятна история. В националната библиотека пък са на съхранение над 3 мил. книги, самият факт и видът им те оставят без дъх. Катедралата „Св. Стефан”  е типичната барокова катедрала, в която няма как да не се преклониш пред невероятните художници и архитекти по онова реме. И още, и още много места, които са толкова красиви, впечатляващи, уникални!

Виена – уникално място, уникална история, уникални хора!

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close