Злободневно

Вземат се мерки, ама друг път!

parkiraneЗоя Станкова

Наследяваме новия пост и старите проблеми, които са малко като числото пи. Всички знаем, че е равно на 3,14 и никой не се опитва да промени около него каквото и да било.
Квадратното уравнение, в което сме попаднали и се редуваме от коя страна на знака равно да стоим, все си остава от тези, за които няма решение или всяко число е решение, в случая всяко оправдание.
Смяната на началници става „наследствено”, а както се предполага на фона на всичко наследява се и хубавото, и лошото. Наследствените проблеми обаче не се разрешават или поне не съвсем.
В интервю пред в-к „Самоков 365”, брой 11 (20.03.2015г.), новият началник на РУ – Самоков Иво Трайков бе запитан за безразборното паркиране из града върху тревни площи, тротоари, на места обособен за инвалиди, на средата на улицата и прочие.
Въпросът и отговорът бяха следните: „Кога и по какъв начин ще се реши проблемът с безразборното паркиране в града” Гарант за създаване на подходящи и безопасни условия на движение е доброто сътрудничество, координация и ефективна съвместна дейност между пътна полиция и стопаните на пътя в лицето на общинската власт и областното пътно управление. В тази връзка е изготвен  план за организация на движението, като неговата цел е да се създадат оптимални режими за градско движение, спиране и паркиране на пътни превозни средства и движение на пешеходци по изградената улична мрежа.
По отношение на паркирането в нарушение на знаковото стопанство регистрационните номера на автомобилите на нарушителите ще бъдат записвани от полицейските служители, след което собствениците ще бъдат призовавани в районното управление за вземане на отношение по административен ред. Ще бъде прилаган принципът на нулева толерантност към нарушителите на Закона за движение по пътищата, в това число и към неправилно пресичащите пешеходци. Използването на техническо средство „скоба“ също е ефективно решение за осигуряване на безопасността на движението. Освен репресивни мерки „Пътна полиция“ използва и превантивни способи за въздействие чрез провеждането на регулярни полицейски операции. Целта е да се провокира личната отговорност и самосъзнание  на всички участници в движението, тяхната нетърпимост към нарушаващите правилата и формирането на правилен модел на поведение у нашите деца.”

В действителност безобразията на пътя продължават. На инвалидните места всекидневно паркират „инвалиди под прикритие”, дори и под носа на Общината.
И тук въпрос към РУ-Самоков, тъй като г-н Трайков заяви, че регистрационните номера на автомобилите в нарушение ще бъдат записвани от неговите служители и собствениците ще бъдат призовавани в районното управление, колко души, които са били в нарушение са записани и призовани от момента на интервюто до днес?
В една скоба ще поставя момента, че от нашия офис има изглед към паркигна до Общината и нито веднъж не сме видели служител на РУ-Самоков да записва регистрационните номера на шофьори в нарушение.  Ако грешим и това се е случвало извън обсега на нашите наблюдения, нека бъдем извинени.
Да не говорим за това, че поставените пред Туристическия информационен център саксии, с явна цел ограничаване паркирането, биват удобно премествани от наши съграждани, за да могат все пак да си паркират колата, отново на забранено за паркиране място. Красива гледка! И „похвална”!
И още няколко „безобидни” въпроса, във връзка със задушевната идилия на паркиране и преминаване извън правилата, чиито отговори хапят обществото – кога и какви мерки ще се вземат по повод преминаващите каруци през площада и самостоятелно вземащите се решения, че тревните площи, детските площадки и прочие, са своеобразни пакринги?
Също какви мерки ще се вземат с „бръмченето” на мотори в пространството на площада, където деца играят и карат колелета и пространството пред кафетата, непосредствено разположени около фонтана, където също се предполага е място обособено за пешеходци?
Тук може да вкараме и момента с пространството пред ДНА, което не е със статут на паркинг,  но „за да не остане по-назад” също е превърнато в такъв. А редно ли е да бъде така? Не мисля.
Наред с всичко друго, остава си на дневен ред и паркирането по тротоарите и на всяко по-широко пространство, което да ни улесни да не се преуморим, ако направим няколко крачки пеша.
Това е то, положението, независимо дали ни харесва или не си е все същото, а взети мерки налице не виждаме. Дано доживеем ден, в който колите и пешеходците ще да си на реално полагащите им се в движението места.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close