ОбществоРегионалниСамоков

Вече официално: Дейността на графичната база ще бъде възобновена

„Самоков 365”

На юлското си редовно заседание ОбС – Самоков прие изготвената от Община Самоков концепция за развитието и функционирането на Графичната база. Взе се и решение, с което се предоставя за управление от  Исторически музей с цел създаване на Музей на графиката. Община Самоков ще подпише договор с директора на Исторически музей-Самоков, с който да се уредят въпросите, свързани с управлението и експлоатацията на Есовата къща и Графичната база.

Припомняме, че Графичната база в Самоков не функционира от 2018 година, когато напусна печатарят, който отговаряше за стопанисването й. Оттогава се водят преговори със Съюза на българските художници, към който е базата. А земята е общинска собственост. Така през май месец тази година се достигна до консенсус, че Графичната база е редно да отвори врати и да продължи своята над 40 – годишна дейност.

Концепцията за развитие на Графична база включва проектиране на организацията и преструктурирането на базата, съобразено с цялостното културно богатство на община Самоков. Документът е с определена специфика, защото съчетава насоките за управление както на самата Графична база, така и на Есовата къща, която е паметник на културата от местно значение. Фактът, че културната институция се намира в къща-паметник на културата, още повече засилва уникалността на базата и демонстрира хармония между съвременност, дух и традиция.

На този етап Графична база – Самоков е една от трите останали в страната работещи графични бази и е единствена, намираща се в къща от късното Възраждане. В това отношение, като приоритетна цел е да се възобновят международните контактите, с които е комуникирала до неотдавна базата, както и съвместна работа с отделни графици от страната и чужбина. Друг момент от идейната концепция е работата на базата да се съсредоточи към постоянно действаща в нея работилница, чрез която ще се реализират графични произведения с гарантирани високопрофесионални печатарски услуги. По отношение на ролята на Графичната база като образователен център основна тенденция е осигуряването на възможност за провеждане на практически занятия на студенти, както и за обучение на ученици от специализирани училища, деца и младежи от Школи по изобразително изкуство. Предвижда се да има изложбена дейност, както и да се направи постоянна експозиция. В начален етап издръжката на Графичната база ще се поеме от Общината, която ще назначи и човек, който да я стопанисва и да организира дейността й, а на следващ етап ще се кандидатства за отпускане на субсидирана бройка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close