ЗлободневноРегионалниСамоков

Вече има случай на коронавирус, преминал през самоковската болница

Анна Манова

Вече има случай на пациент с коронавирус, преминал през самоковската болница, който в момента се транспортира към инфекциозното отделение на УБАЛ „Св. Анна“, това съобщи днес председателят на местния кризисен щаб д-р Красимира Ковачка. 120 души са под карантина до момента на територията на Община Самоков.

Става въпрос за жител на Долна баня, който на 31 май /неделя/ е пристигнал в Спешната помощ в Самоков с температура, кашлица и съмнения за бронхопневмония. Той незабавно е бил настанен във Вътрешното отделение на МБАЛ – Самоков. Направен му е също тест за коронавирус.

Пациентът е настанен в самостоятелна стая, с отделен санитарен възел. Намирал се е в изолация от останалите пациенти в отделението. Направени са му необходимите изследвания. Във вчерашния ден е пристигнал резултатът от неговия PCR тест, като пробата се е оказала положителна. Малко по-късно при визитация във отделението дежурният лекар установява, че пациентът самоволно е напускал болницата. Уведомени са своевременно органите на реда и той е издирен и намерен в дома си в Долна баня. Оказва се, че той има собствен бизнес, но няма платени здравни осигуровки.

Мъжът е трябвало да бъде изпратен за лечение в инфекциозното отделение на УБАЛ „Св. Анна“ рано тази сутрин, но първоначално се е съпротивлявал. Вече пътува за лечение В софийската болница, придружен от екипа на Спешна помощ –  Самоков и началникът им д-р Трендафилова. Ще бъдат направени проби на семейството и всички контактни с него.

Във връзка с превенцията още вчера на целия екип на вътрешно отделение и на пациентите в него – 16 на брой, са направени тестове. Взети са общо 30 проби.

Днес са направени нови проби на всички, работещи на Регистратурата, Кардиологичното отделение, отделението по Образна диагностика и на служителите в клиничната лаборатория. Ще бъдат изследвани и служителите на Спешна помощ, приели пациента. До този момент са направени 66 проби, а до утре следобяда ще има резултати от тях.

Тримата пациенти, които по-рано бяха диагностицирани с коронавирус вече са здрави, каза д-р Ковачка. Карантината на жената от село Маджаре е приключила преди 3 дни, тя е в добро здраве, както и всички контактни с нея лица, съобщиха от щаба.

Направена е пълна дезинфекция не само на Вътрешно отделение,  на общите площи и на асансьорите.  Вътрешното отделение е карантинирано. До понеделник в отделението няма да бъдат приемани пациенти. На  лежащите в момента също ще им бъдат направени проби.

Доктор Ковачка подчерта, че общопрактикуващите лекари директно изпращат своите пациенти, проявили симптоми, с направление във вътрешно отделение за лечение. Тя помоли те да бъдат преглеждани от личните си лекари. И при съмнение за коронавирус инфекция да бъдат изпращани  към инфекциозното отделение на софийската „Св. Анна“. И допълни, че проблемът с Kовид – 19 не е приключил и всички трябва да внимават с контактите си и да носят лични предпазни средства, посещавайки различни учреждения.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close