Култура

Вечер с поезията на Христо Христов в Общинска библиотека

hristo hristovЗоя Станкова

„Съкровения/откровения” е най-новата поетична книга на Христо Христов, която бе представена в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” на втори юни.

Пред пълния салон с приятели на автора и любители на словото, Христов сподели, че поводът за написване на творбите в книгата и за самата книга е едно момиче с кристално чиста душа. С поглед на Мона Лиза. Като авторът разказа за своите наблюдения – за тъгата и за смеха в очите й. За усещането как постепенно обиква това момиче като негово дете, а парарелно с това в него се събуждат и спомени за младостта, за пътищата му, за мечтите, за любовите и разделите му, за всичко, което може и по някакъв начин владее човешкия живот.

Авторът не пропусна да отбележи и момента, че всичко дотук дължи на своята съпруга, която както самият той се изрази го е „излъгала” и са тръгнали заедно по един безкраен път. Също не пропусна да каже, че въпреки възрастта, на която е, по дух се чувства двадесетгодишен.

„С тази книга бръкнах най-дълбоко в душата си.”, откровен бе Христов пред пълния салон на библиотеката, а „всички стихове са капчици сълзи от душата ми и капчици кръв от сърцето ми”.

Представянето на новата поетична рожба на Христо Христов премина в обратния ред на тези събития. След топлото приветствие към гостите от библиотекаря Йонета Стефанова, вечерта започна с кратка музикално-поетична програма. Под звуците на китарата на Христов –  Катя Янакиева, Зинаида Хаджимитова и Зоя Станкова прочетоха малка част от стиховете в книжката.

Алекс Веждаров и Божидара Трохарова поздравиха учителя си и гостите с песен, а след тях думата взе Иван Ненов, който заяви, че е направил справка и в България няма друг автор, който пише стихове в петостишия, също няма книга поднесена по този начин.

Самата книга представи режисьорът  Любомир Малинов, който се впусна в дълбочината на личността и на творчеството на Христов и му пожела „Да се спъва в своя път на поет и музикант, защото само от страданието се ражда изкуство.”.

Сред взелите думата бяха също Виолета Кинова, която изтъкна, че „поезията е урок по добро” и Лили Шуманова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close