ОбществоРегионални

Вечер на френската поезия в библиотеката с Кирил Кадийски

Самоков 365

Вълнуваща творческа вечер подариха на самоковци Кирил Кадийски и Марин Георгиев. Двамата гостуваха в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” по покана на Сдружение на писателите – Самоков. Председателят Васил Лазаров оповести, че идването на Кирил Кадийски и вечер на френската поезия в Самоков са били заложени още изработването на календара с прояви през настоящата година. В петък вечер те станаха факт за радост на присъстващите в залата. „Френската литература е една от най-старите и има много видни представители. 14 от тях са носители на Нобелова награда за литература, обяви Лазаров.

Един от най-ярките български познавачи на френската литература е Кирил Кадийски. Роден е през 1947 г. в с. Ябълково /Кюстендилско/. Завършва руска филология през 1971 г. Работи като редактор в литературната редакция на Българското радио, а по-късно в издателство „Народна култура”, както и на свободна практика като преводач на поезия от френски и руски. През 1984 г.специализира френски език в Алианс франсез, Париж. Пише и превежда поезия. Творческата му дейност беше обстойно представена от Марин Георгиев. Той самият също има афинитет към писането.Негови стихове са превеждани в антологии на българската поезия в Русия, САЩ ,Унгария и Македония, а отделни публикации има на руски, английски, унгарски,финландски, словашки, гръцки, румънски, албански и др. Принос в документалистиката е романът му разследване „Третия разстрел”.

Със сигурност самоковските представители от Сдружението на писателите, а всички присъстващи има какво ново интересно и любопитно да научат. Хора, доказани имена, които дойдоха в Самоков да говорят за поезия и литература. Не скриха добрите си впечатления от града с очакването и надеждата това да не бъде последна подобна среща.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close