ЗлободневноРегионалниСамоков

Ветеринарна клиника в Самоков подписа договор с Общината за кастрация на кучета

„Самоков 365“

Община Самоков сключи договор с фирма „Апекс“ ЕООД за кастрация на бездомни кучета. Кастрацията се извършва в самоковска клиника, под ръководството на д-р Механджийски и екипа му  от д-р Петров и д-р Владова. Ще се търсят доброволци, който да помагат за залавянето на кучетата. Всеки, който има желание да помогна може да се свърже с екипа на „Глобал Вет“.

От март месец досега са кастрирани 15 кучета, от които 13 женски и 2 мъжки. Кучетата се довеждат в клиниката от доброволци природозащитници и еколози. Работата ще бъде фокусирана върху кастрацията основно на женски кучета, с цел намаляване на размножаването им.

Кучета може да се довеждат за кастрация след предварително записване на час в клиниката, тъй като тя разполага с 15 места за животни, а след кастрация кучетата престояват под наблюдение 24 часа, след което се връщат на мястото, откъдето са взети.

Наред с кастрацията, кучетата се ваксинират и обезпаразитени. На този етап най-активни доброволци по залавяне и помощ за клиниката са Петър Поппетров, Евелина Владимирова, Румяна Сичанова, Радостина Макова. Те носят и храна за кучетата, на които се налага по-дълъг престой за лечение след кастрацията.

Кастрираните кучета по договора с Общината имат жълт маркер на лявото ухо. Според специалисти най-удачният начин за намаляване броят на бездомните кучета в Самоковско е кастрацията.

Клиниката в Самоков разполага с модерна техника за лечение, има ехограф, хотел, стационар, лаборатория за изследване, за биохимия и др., прави се изследване за външни и вътрешни паразити, както и профилактични прегледи.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close