Общество

Веско Стоянов показа своите изящни произведения под формата на базар

Анна Манова

В понеделник вечерта /15 май/  самоковското талантливо момче Веселин Стоянов показа изработени от него неща, подредени в базар. Той беше благотворителен, като със събраните средства се цели да се подпомогне семейството на самия Веско. Събитието се състоя във фоайето, намиращо се пред художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.

За пореден път Веско успя да стопли сърцата на присъстващите с всичко онова, което е плод на безкрайното му въображение. Отдавна той е надскочил своята крехка възраст, а от измайсторените от него неща всъщност прозира зрялост и умения. Той е по детски скромен, като в сините му дълбоки очи се крият цели вселени. Не е тайна, че Веско има увлечение към ръчно изработените неща. Първоначално усилено се занимава с изработването на картички, разнообразни картини, редеше огромни пъзели. С времето интересът му се е изместил към актуалните неща в момента – декупаж върху различни повърхности, рисуване върху керемиди, гоблени по нова техника – целите, „облечени” в мъниста. В базара присъстваха и икони. И всяко нещо е изпипано до най-малкия детайл и с огромно старание. По цели дни Веско е отдаден на своето хоби. А за настроение на присъстващите с красив танц се включи и Евето Драгалевска от “Кати денс”, с художествен ръководител Катрин Митева.

На благотворителния базар, възпитаникът на СУ „Отец Паисий” показа красиви цветя, сякаш току-що разпъпили се върху парчета от керемида. Имаше цветни кутии за бижута, изрисувани със собствен почерк, бутилки с декупаж красяха масата. Безспорно едни от елементите, на които бързо се спираше погледът бяха изложените три гоблена. Те не се продаваха, но пък бяха наслада за очите. Целите бяха покрити с мъниста и са крайно трудоемки, ето защо Веско Стоянов ги изработва по поръчка.

„Няма трудни неща за мен, всичко, което правя ми е приятно. Като всеки елемент от показните отнема различно време. Гоблените с мъниста са най-трудоемки и ми отнемат в зависимост от големината им около месец за изработване. Харесвам да рисувам цветя и животни”, сподели пред „Самоков 365” по време на базара Веско. До момента има изрисувани множество керемиди, прави декупажни неща, успял е да направи и 5 гоблена с различни размери. Като почти за всичките си модели черпи вдъхновение и идеи от интернет.

Единадесетокласникът беше представил чудесни произведения на изкуството, а заедно с него, развълнувана от таланта му беше и неговата майка – Емилия. Поканата за този благотворителен базар е по инициатива на ПП ГЕРБ и по-специално на народния представител Валентин Милушев, с когото ги свързва дългогодишно приятелство. И макар да е отлаган няколко пъти във времето, той все пак се състоя. А събраната сума от закупените произведения на Веско е 800 лв. Те отиват в помощ на семейството му.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close