Култура

Веско Ешкенази гостува за празника на града

Самоков 365

“Веско Ешкенази е брилянтен цигулар” – отбелязва през ноември 2000 година един от най-разпространeните ежедневници в Кралство Холандия. Той ще бъде гост на празника на града и по-точно на меро5.Vesko Eshkenazyприятието, което традиционно се провежда на терасата на Музея.Тази година събитието е на 18 август. Това се оформя като едно от най-силните събития в културния календар на града и съвсем логично се залага на силна фигура.

Роден в България през 1970г. в семейство на музиканти, още дете, Веско се появява като лидер на оркестър. На 11 години той става концертамйстор на младежта филхармония на проф. Влади Симеонов. Възпитаник е на Любомир Пипков Националното музикално училище в София и на Панчо Владигеров в Държавната музикална академия, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. През 1990г. Веско Ешкенази напуска България и заминава за Лондон и завършва две годишен лагер майсторски клас за солист- изпълнители при проф. Нийфан в Гилдхол музикално училище, и получава солов рецитал Diploma – 1992.

Той е лауреат на конкурсите International Violin “Виенявски”, Пекин и Карл Флеш в Лондон. Концертира в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай и участва в фестивала MIDEM в Кан, Монпелие и Atlantic – Франция, музикалните фестивали в Нант и Реймс, Новогодишния музикален фестивал в София, Варна и Летен Аполония. Веско Ешкенази е бил солист с Кралския Концертгебау оркестър, Лондон филхармония, Английски камерен оркестър, Monte Carlo филхармония, Софийската филхармония, Mexico City Симфоничния оркестър на Холандия, Прага симфоничен оркестър, Националния симфоничен оркестър на Ирландия, Bach камерен оркестър – Берлин, за да назовем само няколко.

Участвал е в концерти заедно с Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг, Юри Башмет, Мстислав Ростропович и и е играл под ръководството на Марис Янсонс, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Курт Мазур, сър Колин Дейвис, Карло-Мария Giulini, Сейджи Озава, и Емил Чакъров.  От лятото на 2000 Веско Ешкенази свири на цигулка Гуарнери дел Gesu от 1738, собственост на анонимен спонсор в Холандия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close