КултураРегионалниСамоков

Веселин Начев е носителят на наградата „Захарий Зограф”, предложено е тя да бъде под егидата на Министерство на културата

„Самоков 365”

Вече е известно името на поредния носител на националната награда по живопис „Захарий Зограф” за 2018 година. Тази година престижното отличие ще бъде връчено на живописеца Веселин Начев на 17 май в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.

Жури с председател проф. Аксиния Джурова /изкуствовед/ и членове Любен Генов /председател на Съюза на българските художници/, проф. Станислав Памукчиев /художник/, Милко Божков /художник/, Захари Каменов /миналогодишният носител на наградата/, Иво Масларски /галерист/, Борис Китанов /изкуствовед/ и кметът Владимир Георгиев проведе заседание и обсъди номинациите за носител на Националната награда за 2018. То се състоя на 22 март /петък/ и започна с минута мълчание в памет на  досегашния председател и пръв носител на награда „Захарий Зограф”, акад. Светлин Русев. Комисията си припомни за делото и следата, която е оставил в съвременното българско изобразително изкуство и не на последно място, критериите му за подбор за определяне на носителя на отличието. Наградата се присъжда на художник, с утвърдено име в българското изобразително изкуство, реализирал голяма изложба през изминалата година. Сред номинираните бяха големи и утвърдени имена в българската живопис като Атанас Тасев, Валентин Данчовски, Атанас Парушев, Десислава Минчева, Валентин Колев, Греди Аса и Вихрони Попнеделев. След проведената дискусия, членовете на журито обединиха избора си около номинацията на Веселин Начев, направил голяма изложба в галерия „Стубел” в София.

Веселин Начев е български художник, живописец и е сред най-търсените съвременни художници у нас – харесван едновременно от колекционери и критици. Включва в живописния език не само цвета, но и повърхността, фактурата, често прави колажи. Веселин Начев е художник с изключително индивидуален стил. Роден е в Бургас, завършва  живопис в Художествената академия в София през 1985 г. в класа на проф. Иван Кирков. Живее и работи във Варна. Начев участва в десетки национални и международни изложби и автор на множество самостоятелни изяви, представени в престижни галерии във Варна, София, Полша, Холандия, Македония, Франция, Италия, Австрия, Швейцария, Германия, Русия. Творчеството на Начев е удостоено с международно признание и над десет награди в България, Канада и Франция.

Друго, което стана ясно на проведеното в края на месеца заседание е, че кметът Георгиев е подготвил писмо до министъра на културата Боил Банов с предложение Националната награда по живопис да бъде провеждана под егидата на Министерство на културата.

сн. интернет

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close