Политика

Венцислав Тодоров: „Винаги трябва да бъде намерен общ език относно работата”

Tododrov1 (1) - CopyАнелия Балабанова

Дейността на настоящия Общински съвет беше белязана от множество рокади, продиктувани от различни обстоятелства. След избора на Ирена Коцева за народен представител, се освободи място за следващия в листата на ПП ГЕРБ – Венцислав Тодоров. Едно от новите лица в местния парламент  успя да се впише в обстановката и стана част от ПК по Европейски проекти, стопански дейности и туристическа политика. Там той се чувстваше най-полезен  в качеството си и на ръководител на местната ВиК структура и следеше отблизо нещата. Плуваше ли във свои води и каква е равносметката за изминалите четири години управление – отговорът от Венцислав Тодоров.

Г-н Тодоров, какво успяхте да свършите като общински съветници през изтичащия мандат и за какво не остана време?

Знаете, че работата на Общинския съвет е по постъпили докладни от кмета, по докладни и желания на граждани. Повечето неща минават през Правната комисия и тази по бюджет и финанси. Като цяло мисля, че в Общинския съвет има една конструктивна дейност и повечето от направените предложения бяха гласувани и одобрени за благото на града.

Това, че влязохте малко на по-късен етап в Общинския съвет попречи ли на стиковането и на вникването в естеството на работата?

След като Ирена Коцева стана народен представител, аз влязох на нейно място. Бях определен и включен в Комисията по европейски проекти и стопански дейности. Имайки предвид и дейността, с която се занимавам в момента, мисля  че съм допринесъл с опита си в това отношение.

Имахте ли отправени питания към кмета и общинската администрация

Имаме запитвания от името на групата. Лично не съм отправял питания, тъй като всичко се обсъжда преди всяка една сесия и председателят на групата задава въпросите, ако има такива.

Каква е равносметката в сравнение с преди  четири години. Някаква промяна наблюдава ли се?

Надявам се да има промяна. Създадени са доста предпоставки за това. Целта на Общината е да докара бизнес, да създаде една атмосфера, която да бъде добра за живеене на гражданите и съответно те да имат възможност да полагат труд. Като общински съветник смятам, че каквото е преценила групата, на която съм член в Общинския съвет, е било за благото на града.

Икономическата обстановка се очерта като една от ключовите теми. Кои бяха останалите?

Работеше се по доста проекти. Създадени са стратегии, които се приеха – развитие на урбанизираната територия, на туризма. Имахме някои забележки, надяваме се да бъдат отстранени в скоро време и да дадат резултати.

Кое от взетите решения оценявате като най-важно и съществено за развитието на града?

Може би едно от най-важните решения е свързано с бюджета на общината, тъй като там се разпределят средствата, които генерира дадената община и как те да бъдат разходвани. Трудно беше неговото приемане. Имаше доста коментари в комисиите, доста забележки, но мисля, че бюджетът ще помогне за развитието на града.

Предстоят нови местни избори. Каква кампания очаквате и ще се появят ли нови играчи на политическия хоризонт?

Надявам се обстановката да е нормална. Всеки да върши, каквото му е призванието. Да има една коректна предизборна среда и нека по-добрият да победи.

Вие самият ще бъдете ли отново част от листата на ГЕРБ?

За момента има направени номинации за общински съветници, които ще бъдат обсъдени в Изпълнителното бюро в София и оттам ще преценят какъв да бъде окончателният вариант на  листата.

В каква посока трябва да насочи усилията си следващото общинско ръководство по отношение визията на града?

Според мен усилията трябва да бъдат насочени към подобряване на бизнес средата. Отриване на възможности с цел привличане на инвеститори и такъв бизнес, който би отворил работни места.

Какви са механизмите, които могат да помогнат  за това?

Общината не трябва да разкрива работни места. Тя би трябвало да създава среда, в които бизнесът да се развива успешно. Когато се развива успешно един бизнес, той се разраства и привлича съпътстващи дейности. Като пример можем да погледнем развитието на Елин Пелин, на Костинброд – градове, доста по-малки от Самоков. Заради близостта до София обаче много фирми се насочиха към тях и това вече дава резултат.  Въпросните населени места се развиват доста по-добре.

Получават се чести упреци, че в Общинския съвет не са случайни хора, а хора с възможности. Какви трябва да са финансовите измерения на положения труд? Знаем, че имаше и предложение получаваните възнаграждения да отиват като дарение за благотворителни каузи?

Размерът на възнаграждението се определя с наредби. Не го гласуват самите съветници и е законово регламентирано. Законът се определя от представителите в Народното събрание, съответно ние трябва да го спазваме. Що се отнася до това сумите да се дават като дарение – аз не виждам начин това да бъде регламентирано. Всеки има право да дарява, където сметне за нужно и да прецени сам за какво.

С оглед на позицията, която заемате, как преценявате взаимодействието си с Общината по отношение на това да се подобри качеството на водоснабдяването?

От четири години заедно с Общината има една добра практика, която запазваме. Това е с цел подобряване на водоснабдяването и качеството на предлаганата услуга. Кметът на общината и управителят на дружеството имат спогодба за взаимна дейност – Общината възстановява или закупува материали, а операторът с труд и техника подменя водопроводи. В момента се работи на „Ген. Радзишевски”. В началото на годината се изготвя план за действие, набелязва се какво трябва да се направи и това дава резултат, защото по-голяма част от мрежата е изградена от азбесто-циментови тръби, чийто експлоатационен период е преминал. Дават чести аварии, а всяка една авария води до влошаване качеството на услугите – ние не можем да подадем вода до абонатите. Благодарение на колегите, се стараем в рамките на деня да бъдат отстранени тези аварии. За съжаление територията на Община Самоков е голяма, с доста населени места. Опитваме се, спрямо силите и ресурсите, които имаме хората по-малко да усетят причиненото неудобство.

Това, че отскоро отговаряте и за Пречиствателната станция ще допринесе ли още повече за подобряване качеството на  услугите?

За Пречиствателната станция отговаря Надя Терзийска – Лобутова – човек, който дълги години е работил там. Запозната е с технологията.  Това е Пречиствателна станция за отпадни води. Тя приема отпадъчните води на град Самоков и село Доспей. За момента нямаме констатирани нарушения на технологичния процес. Станцията работи на 24-часов режим цяла година. Обезпечени са всички възли с необходимия персонал. Видно от направените проверки на контролните органи, ПСОВ  работи добре.

Относно дейността, която изпълнявам – генералната визия за развитие се определя от управителя на дружеството. За момента целта е да намалим колкото се може проблемите, свързани с липсата на питейна вода. Доста се направи в това отношение. Все още има какво да се желае в селата, които са на местни каптажи и има недостиг на вода във връзка със засушаването и увеличеното потребление през лятото. Дай боже, да се стигне до един момент, в който да няма аварии.

Говорим за ВиК сектора. Кои са другите области, на които трябва да се обърне внимание ?

Европейските проекти са начин да влязат свежи пари в града. Мисля, че те са приоритет за всеки един отрасъл. Ето вече приключва ремонтът на ОПУ „Неофит Рилски”, мина този на болницата. Надявам се в бъдеще все повече да нараства делът на тези европейски проекти . Ако си спомним преди години как полето пустееше, в момента се обработва. Всички пътуваме и виждаме един съвсем различен облик. За съжаление подстъпите до града са в много лошо състояние – пътя за Дупница, Ихтиман, но знаете там е републиканска пътна мрежа. Втора година се обещават пари за ремонт и не се прави.

Вие сте представители на опозиционна партия на местно ниво, намерихте ли общ език с общинското ръководство?

Като цяло хората не са ни изпратили там, за да се обичаме. Всеки защитава някаква позиция, която има. Да, на местно ниво ние сме опозиционна партия, но в момента все пак сме управляваща партия. Стараем се да помагаме, спрямо възможностите, които имаме. Общ език относно работата винаги трябва да бъде намерен, защото гражданите не ги интересува кой от коя партия е.

 

 

 

 

 

Related Articles

One Comment

  1. – А това беше този дето хваща за гушата пенсионер да го души пред цялото общинско ръководство ; нали, отправя закани и прилага физическа саморазправа на публични места , такива хора имат наглостта да говорят за общ език!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close