Политика

Венцислава Шопова: „Ще има борба за вота на хората от общината и в това е смисълът на предизборната кампания”

вениАнелия Балабанова

Тя е една от сравнително новите лица в самоковската политика. Без кой знае какъв опит, но с амплоа на специалист в своята област – фармацията и с мнение по много от въпросите, касаещи развитието на града. Венцислава Шопова успя да си извоюва свое собствено „място под слънцето” като представител на гражданската квота в редиците на БСП. Да се озовеш там е лесно, но да отстояваш позициите си и то като съветник е далеч по-сложно и крие доста подводни камъчета. Кои бяха най-големите препятствия за настоящия Общински съвет, чийто мандат вече изтича. Отговорът от Венцислава Шопова.

Какво свършихте през изтичащия вече мандат и за какво не остана време?

Най-точната оценка за свършеното през мандата я дава избирателят по време на избори. Аз бих искала да акцентирам на нещата, които сме свършили и които според мен са допринесли с нещо или са имали значение за развитието на града като цяло. Най-важното – промяната в  лицето на града е факт. Самоков става все по-подреден, все по-цветен, по-красив. Няма как да искаме развитие на туризъм или идеи за някакви инвестиции в бъдеще, ако не посрещаме хората, които влизат в града ни с едно приветливо и приятно за присъствие лице. Другият процес, който бих обобщила с една дума е събуждането на града. Той започва да пулсира и живее в един собствен ритъм. Хората спортуват заедно. Във всеки квартал, включително „Самоково” се изградиха велоалеи и спортни площадки, които се използват постоянно.

Хората празнуват заедно по време на големите празници, които се провеждат на площада. По този начин се посъбудиха малко и читалищата на село, а хората от самодейно практикуващите състави осмислиха своя живот, интереси, хобита, печелейки дори награди по фестивали в страната. Ежегодно Самоков е домакин на много културни и спортни прояви. Това са дребни признаци, които говорят за едно събуждане, за един живот, за хора с някаква обща идея.Оформянето на входно-изходните пространства  и особено изграждането на самоковото на изхода към Боровец допринасят за една трайна идентификация на града в спомените на всеки, преминал през него. Втората важна посока в дейността на Общинския съвет бе приемането на решения за кандидатстване по редица европрограми. Един такъв проект, който беше само довършена в нашия мандат е Цари мали град. За мен едно изключително постижение, което надмина очакванията и донесе само позитиви на Общината. Наградите, които спечели, говорят, че по някакъв начин е влязло в съзнанието на хората и е събудило интерес. Посетителите в повечето случаи съчетават като маршрут Белчин, Цари мали град и Самоков. Така, че това може да донесе изключително и само позитиви. Аз съм привърженик на идеята и се радвам, че тук се възстанови нещо, имало значение за жителите на тези земи в миналото и запазило значението си, макар и малко променено за нас днес.

По друг такъв европроект се реализира ремонта на отделенията в МБАЛ.

Относно икономическото състояние-няма как Общината да открива предприятия. Няма как да се връщаме към времена, които не са адекватни на действителността. Може би ако излизат повече инициативи от предприемачи, ще бъдем една крачка напред. Но времената са трудни .

Общинският съвет е колективен орган, но как оценявате личния си принос за тази промяна, за която вече стана дума?

Аз акцентирах върху нещата, за които съм гласувала с най-голям ентусиазъм, водена от собствените си разбирания и емоции. Смятам, че моят глас беше важен при вземане на решенията,определящи поведението на Общината за приключване сагата с някои от общинските дружества,носещи изключително много негативи и загуби. Този Общински съвет прояви волята да се сложи край на едно безумие, влачено с години.  Като член на Комисията по здравеопазване и социални дейности твърдо вярвам, че обявяването на стипендии за медицински специалисти е начин да се опитаме да решим поне отчасти кадровия проблем в МБАЛ-Самоков. За втора година приехме решение да подкрепим  финансово петима студенти,които след завършване на образованието си да останат на работа в болницата.

Как смятате, чия трябва да е водещата роля – на Общината или болницата в тази инициатива?

Не разбирам защо трябва да има водеща роля. МБАЛ – Самоков е общинска болница. Решението за тези стипендии се взема на заседание на Общинския съвет и средствата се заделят от общинския бюджет. Лично аз съм провела срещи с преподаватели от всяко едно от училищата в Самоков. Търсили сме потенциални заинтересувани младежи, които да получат своя шанс. Осъществила съм контакти и с учебен отдел на Факултета по обществено здраве, с цел улесняване достъпа на информация и осъществяване на подкрепа в подготовката на евентуалните кандидати.  В случая би трябва да се реализира една добра идея, а не да търсим  водеща роля.

Имахте ли отправени питания към кмета и общинската администрация и по каква тема?

Питанията, отправени към кмета са механизъм за получаване на информация от опозиционни групи. В тази връзка групата на БСП не е внасяла питания и е подкрепяла изцяло действията и управлението на кмета на общината през изтичащия мандат.

Макар провеждането на избори да е насрочено за след няколко месеца, вече сме свидетели на някакви знаци за начало на предизборна кампания. Аз лично ще участвам за пръв път активно и не мога да направя съпоставка с минали кампании, защото съм била в друга позиция тогава и погледът ми е бил различен. Напълно възможно е да се появят нови играчи. Като нов играч виждам  Движение “Българска пролет”, които смятам, че биха имали амбиция за представяне в следващия Общински съвет. Останалите очаквам да формират нови коалиции с познати участници или да се явят пред избирателя самостоятелно, както и досега.

Впечатленията ми от няколкото публикации в местната преса, за съжаление, са за представяне на два диаметрално противоположни образа: ние – добрите и те – лошите; за изливане на доста голяма доза негативизъм. Да, ще има борба за вота на хората от общината и в това е смисълът на всяка предизборна кампания. Но бих пожелала да бъдем свидетели на една конструктивна кампания, на интелигентно представени идеи за развитието на града и общината и свеждане до минимум на компроматната война. За последното обаче не съм голям оптимист!

 

Каква е визията Ви за бъдещето на Самоков? В каква посока трябва да насочи усилията си следващото общинско ръководство?

 

Всеки самоковец може да сподели доста такива идеи. Много точно те бяха уловени и представени в изготвения наскоро Интегриран план за градско възстановяване и развитие. Моето виждане за посоките, в които да насочи усилията си и да работи следващото общинско ръководство, залага на няколко основни момента. Първото е привличане на инвеститори и подобряване на бизнес-средата в града. С риск да се повторя – градът се променя с всеки изминал ден. Да, градинките и цветята не хранят, както твърдят някои наши съграждани, но подобрената визия, както и фактът, че Самоков става по-привлекателно място за кратки екскурзии и отдих са положителен знак към потенциалните инвеститори. Подобряване на инфраструктурата в тази посока също би улеснила евентуален такъв процес.

По отношение на туризма също би следвало да се работи. Да се предприемат действия и програми, насочени към това Боровец да се доближи до останалите български зимни курорти. Също продължаване на инициативи, които все по-успешно  да го популяризират като целогодишен , а не само зимен курорт. Селският и други алтернативни форми на туризъм смятам, че още не са показали пълния си потенциал, с представяне на културното и етнографско наследство на съответните села в общината.

Не по-малко важни са и инициативите за задържане на младите хора в града. Може би трябва повече да  се допускат решилите да се реализират млади хора тук, по-близо в живота на града, да им дадем основание да се усетят по-неразривно свързани с това място. А ако се  реализират и процент от нещата, изброени дотук, защо част от децата ни, децата на Самоков да не се върнат в родния си град, да му влеят малко от своята визия, идеи, енергия, живот…И смятам това за напълно възможно!

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close