ОбществоРегионалниСамоков

Венета Симитчийска: „Подготвяме нашия модерен училищен център да отвори врати на 7 септември“

Анна Манова

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ даде възможност на колективиите на училища от цялата страна да изготвят свои проекти и да кандидатстват за подобряване на материалната си база, чрез включване на нови технологии в учебния процес. Сред основните цели на проекта са младите хора да придобият нужните умения, за да се реализират успешно в професиите на бъдещето, да се обучават в среда близка до бизнеса и реалния живот, и повечето младежи да се насочат към професии, свързани с науката и технологиите.

 Две самоковски училища получиха одобрение за финасиране – ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ и ПГ „Константин Фотинов“. Те кандидатстваха в голямата категория /до 300 000 лв./ за училища с над 300 въпитаници. От няколко месеца новият STEM център в ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ вече функционира. А от септември ще отвори врати и този в ПГ „Константин Фотинов“.

Проектът на Гимназията е на стойност 231 хил. лв. и е насочен към интегриране на природни и хуманитарни науки. За процеса и до какъв етап са към този момент повече информация ще ни предостави директорът на учебното заведение Венета Симитчийска.

Г-жо Симитчийска, намираме се на прага на новата учебна година. В момента в Гимназията текат усилени ремонти и подготовка за новия модерен интерактивен център. Разкажете малко повече на какъв етап сте към този момент?

При нас малко се забавиха нещата с изграждане на центъра по отношение на строителство. Съответно това води след себе си забавяне с оборудване и обзавеждане. Трябваше да пуснем две обществени поръчки, които приключиха в края на месец април. По едната имаме три обособени позиции. Оказа се, че за третата ще се наложи пряко договаряне.  Мога с радост да кажа, че договорът за строителство на нашия мултимедиен творчески център вече е факт от 19 май, както и за оборудване по позиция 1. Тя е основната позиция и е за около 50 хил лв. без ДДС. Става дума за основния доставчик за компютърна техника. На 17 май сключихме договор за позицията за принтери. Останалите договори по отношение на обзавеждане също са сключени. Проучваме възможни доставчици на снимачна техника и микрофони, защото ние имаме една много специфична зона за заснемане.  Целият проект за изграждане на Център за технологии в креативните индустрии: „Мултимедиен творчески център“ възлиза на стойност 231 хил. лв. Идеята е да се интегрират знания от различни природни и хуманитарни науки с цел решаване на конкретни практически задачи за цялата местна общност. Ще бъдат създадени различни зони в това пространство. Различното в нашия проект е, че реализирането му завършва с продукт – пътеводител „Природа и здраве, култура и туризъм в Самоков и района“. Разчита се на ефекта от младежи за младежи, тъй като създатели ще бъдат самите ученици и така по-ефективно ще се популяризира родния край сред младите хора. Ще бъде създаден уеб сайт, както и ще бъде отпечатан на хартиен носител.

Междувременно покривът на  малката сградата е готов, където ще бъде изграден нашия център.  Там са помещението с бившия кабинет по химия, хранилище, библиотека и едно складово помещение. Те се простират на около 155 кв. метра.

Какви пространства ще бъдат обособени?

Планираме да бъдат обособени няколко пространства – зона за компютърна обработка, зона за заснемане и креативна зона. Те ще бъдат преходни. Това позволява на един преподавател да работи както екипно – с един клас във всички зони или няколко учители да използват различните пространства. В две от зоните ще има достатъчно компютърни устройства, видеодисплей, 3D принтер, многофункционално устройство.

Доколкото разбирам центърът ще бъде насочен към развиване и стимулиране на креативността в учениците, с възможност за видео заснемане и аудио записи, фотография…

В нашия STEM център на практика ще добавим една буква А. Така става STEAM, а – като арт. При нас се включват хуманитарните науки – имаме фотография, видеоклипове – като комбинация на природни науки с изкуство. Това е основната ни разлика с голяма част от другите проекти на територията на Софийска област. Направили сме обучение на 18 колеги по отношение на преподаване и изграждане на интерактивни уроци. В средата на май месец в Боровец успяхме да открием една изложба, която представи първата част на нашия пътеводител -„История и култура, в Самоков и региона“. Материалите са събрани от по-малките ученици, обработени от по-големите. Преведени са от ученици от 8-11 клас на английски, немски и руски език. Снимките също са направени от наши ученици. Предпечатът също е от децата. Учениците ни от 8 и 9 клас в специалност „Софтуерни и хардуерни науки“ ще направят сайт на пътеводителя.

Кога планирате да отвори врати интерактивното пространство? И смятате ли, че то ще събуди по-голям интерес към ученето в учениците?

Вече имаме определена дата за официално откриване на нашия мултимедиен творчески център и това е 7 септември /вторник/ от 10:30 часа.

Това е тенденция на модерното общество, всеки един от колективите се готви за тази промяна и е на някакъв етап на развитие. Предполага промяна на мисленето на колегите и учениците. Говорим за  дълъг процес на трансформация. Изграждането на  STEM центъра ни задължава да планираме по различен начин уроците си, да реализираме педагогически взаимодействия и да го използваме, но изисква време. Учениците са също в активно взаимодействие и екипност. Ще бъде полезно за нашия колектив и за цялата ни училищна общност.  Можем да говорим за едно ново стъпало, което  по естествен път ще постави по-високи изисквания – разпалване искрата на любознание и отношение към ученето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close