Общество

Великденска изложба под надслов “Самоковските занаяти – традиции с бъдеще” се проведе в Сарафската къща

Анна Манова

sarafskaСарафската къща се преобрази в средище на самоковските творци. Това се случи във вторник вечерта /19.04/ от 17:30 часа. Във възрожденското пространство си дадоха среща почти всички занаятчии и техните произведения, като към тях се присъединиха и част от художниците. Което превърна Великденската изложба в една от най-мащабните, правена през последните 10 години в града.

„Самоков е град на майстори, занаятчии, зографи, резбари, художници и разбира се, на скиори. Същевременно е великолепно място, неслучайно наречено „бялата порта на Рила”, надарено с величествена природа. Столетия са формирали и утвърждавали чертите на Самоков, станал известен като град на желязото, град на най-прочутата и многобройна художествена школа на Балканите, град на патриоти и художници, прославяли и прославящи и днес неговото име. Духовната извисеност на Самоков е специфика на неговата идентичност”, с тези думи уредникът на Сарафската къща М. Лобутова даде начало на изложбата. Специален поздрав за всички присъстващи направиха двете талантливи момичета от читалище „Младост 2003” – Маргаритка Бочева и Марина Бочева.

Във вторник вечерта по инициатива на Сарафската къща в Самоков и съвместно със Сдружението на занаятите си дадоха среща изящни и приложни изкуства, старинната техника – декупаж, работа с декоративни смоли, както й традиционните занаяти – дърворезба, ножарство, иконопис, грънчарство, бакърджийство, българска бродерия. Във Великденската изложба взеха участие: Мария Недялкова и Мария Нешева – баба и внучка, които показаха приемствеността в творчеството в изящното изкуство и българската бродерия, Камелия Брашненкова показа керамика, Йорданка Вардарова и Елеонора Божичкова се представиха с декупаж, сувенири, декорация, Теменужка Велчева и Ани Йовева изложиха българска бродерия, сувенири, плетиво, Маргарита Кьосева и Мария Ицова – рисувано стъкло, иконопис живопис, Елена Белстойнева – живопис, Христина Тоскова също показа декупаж и бижута, Латинка Йорданова – плетиво и сувенири, Славчо Змияров – ножарство, Георги Виденов и Иван Шуманов – живопис, Добрин Николов – бакър, Станимир Иванов – пластики от дърво, Стефан Дойчинов, Александър Терзийски и Борислав Милушев – дърворезби и живопис. Има за всеки вкус по нещо. На доста от изложените творби можеха да се видят емблематични за града ни символи като Голямата чешма и Чадър чешма, както и близки, родни пейзажи.

За да уважи събитието беше дошъл и кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, който подчерта колко са важни занаятите за нашия град: „Много се надявам в тези високотехнологични времена занаятите да намерят своето място и Община Самоков да бъде добър партньор и в други такива събития”, заключи градоначалникът.

Председателят на Сдружението на занаятчиите в Самоков Емил Гешев беше приготвил почетни грамоти за дългогодишна дейност в областта на българските занаяти и особен принос за запазването им на Добрин Николов, Теменужка Велчева и Мария Митева. Отделна грамота за млад дизайнер и за гоблена си „Богородица”, привлякъл вниманието на най-много публика, получи Ани Йовева. Грамотата беше връчена от председателя на клуб „Приятели на гоблена, шевицата и други приложни изкуства” Росица Бакалова, пристигнала специално за изложбата.

Разнообразната и мащабна изложба можете да видите до 28.04 в Сарафската къща всеки делничен ден от 9:00 до 16:30 часа, а 23.04 – 24.04 /събота и неделя/ от 10:30 до 14:30 часа.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close