Регионални

Великденската кампания „Бъди човек” – Самоков отново най – успешната в страната

Анна Манова

Над 270 пакета с хранителни продукти бяха раздадени на възрастни хора в нужда и този Великден. Благотворителната инициатива „Бъди човек” набра своята популярност в цялата страна, а от няколко години и Самоков е част от нея. Като кампанията в нашия град миналата и тази година бележат страхотни резултати и не случайно са обявени за най-успешните в страната. Това се дължи на всички доброволци, които се включват с желание в нея с цел да зарадват някой човек в нужда. А организаторът за Самоков Радослав Христов се радва на доверие и желание от страна на близки, приятели и познати да го подкрепят в благородното начинание два пъти годишно – за Коледа и Великден.

Начинът да се помогне е много лесен – изисква се желание. И хора, които да подкрепят инициативата и да привлекат още доброволци след себе си. Така се получава една верига от лица, които с минимални средства могат да зарадват максимален брой възрастни хора в нужда. Организацията започва поне месец преди Коледа или Великден, намира се помещение, в което да се съхраняват хранителните продукти. И няколко дни преди празника всичко събрано се разпределя по равно в пакети. И се занася лично до домовете на възрастните хора. Този Великден помещението на 2 етаж в зала „Арена” беше препълнено от продукти. Доброволците успяха да направят над 270 пакета, които до Великден бяха при адресатите си.

„Стартирахме през 2014 година по Коледа, с няколко приятели и няколко пакета. Тогава не съм си и помислял, че ще успеем да се съберем толкова желаещи и ще се превърнем в най-мащабната кампания в страната. Инициативата вече се е превърнала в традиция. Отначало обяснявахме на хората, че сме доброволци, а те ни гледаха с недоверие. Сега вече ни очакват с нетърпение. Което говори само по себе си. Кампанията се правеше в 30 града, а сега вече са 45. И Самоков е един от тях. Хубавото е, че пакетите съдържат около 10 – 12 продукти, а хората при които отиват не са никак малко”, споделя Радослав Христов.

Организаторът за Самоков вече отговаря електронно за кампанията „Бъди човек” в цялата страна. Админ е на страницата в социалната мрежа. По този начин с него успява да се свърже Мартина Дечевска. Тя е журналист и писател. Българка, която от 6 години живее в Ню Йорк. Кореспондент за България е и автор на книгата „С@мот@ /https://web.facebook.com/samotabg/. Нейното желание е да дари приходите от книгата си, която излиза на пазара преди две години, в помощ на възрастни хора в България. И макар да няма никакви допирни точки с нашия град, тя припознава кампанията „Бъди човек” като най-точния и верен начин да направи точно това, което иска. „Преди две години на Великден реших, че искам всички приходи до края на тиража на книгата ми да отидат за възрастни хора в България. Доста време търсих начин парите да отидат директно за възрастните хора, които са в нужда. Аз живея в чужбина и е трудно от разстояние това да се случи. Съвсем случайно попаднах на кампанията „Бъди човек” във фейсбук и много се зарадвах, че най-накрая съм намерила кауза, за която да ги даря”, сподели за „Самоков 365” авторката Дечевска.

Това е един от примерите, които еднозначно показват, че когато има желание има и начини. И тази година в кампанията „Бъди човек” – Самоков се включиха голям брой доброволци и фирми, за да може макар за един ден някой човек някъде да знае, че друг е помислил за него.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close