Политика

Велизар Енчев: „Притеснен съм за местния вот, защото той ще възпроизведе пороците на миналите избори”

velizar enchevАнна Манова

Един месец след учредяването на новото политическо движение „Българска пролет”, чийто основоположник е независимият депутат Велизар Енчев, се срещаме с него в парламента. Самоков е вторият град, където тази структура „покълва” след учредяването й във Велико Търново в края на април месец тази година. Неин председател за Самоков е Зинаида Хаджимитова.

Движение за радикална промяна „Българска пролет” има амбицията до средата на месец юни да прерасне в партия и да участва равноправно в местния вот, като за Самоков желанието е да има поне един общински съветник. Като те не предвиждат коалиционни партньорства на този етап, а ако се наложи, биха си стиснали ръцете само с опозиционни партии и то в краен случай.

„Българска пролет” е изцяло основана в социалните мрежи и няма да търси финансиране от малкия, средния или големия бизнес, а ще се позовава изцяло и само на членския внос. Поне такава заявка даде Енчев на срещите си в различните областни градове. За изборите те нямат субсидиране, така че ще разчитат изцяло на доброволчески начала при следенето на изборния процес.

За да разберем какви са нагласите, очакванията и амбициите на „Българска пролет” на национално и местно ниво, се срещнахме за втори път с нейния основател Велизар Енчев.

Какво се случи през този един месец, откакто има структура на движение „Българска пролет” в Самоков? Има ли вече ясно изградена визия и концепция, както и идея за общинско ръководство?

Инициативният комитет излезе с обръщение за свикване на конгрес, който ще бъде на 13 юни в Научно техническите съюзи в София. Инициативният комитет излиза с обръщение за целите и задачите на партията, която ще се нарича Движение за радикална промяна „Българска пролет”. В цялата страна са създадени структури в около 10 областни града. Самоков и Свищов са две изключения. Самоков, защото съм депутат от София област, а Свищов, защото групата там е много активна. По принцип посещаваме само областни градове, откъдето имам покани, разбира се. Целта е всички областни градове да създадат структура и да се вземе участие на местните избори. Най-голям отзвук имаше във Варна, където присъстваха над 200 души, във Враца, Свищов и разбира се в Самоков.

След като вече един месец движението „Българска пролет” съществува и има корени в доста градове в цяла България, какви са Вашите нагласи за местния вот?

Вие вероятно сте запознати с едно от последните изявления на Мая Манолова по повод печатането на бюлетини, където тя се позова на едно мое твърдение, че това се случва нерегламентирано. Аз лично съм сезирал Патриотичния фронт още септември месец миналата година, което поставя под въпрос честността на вота. За местния вот съм много притеснен и не само аз, а и всички депутати от опозицията, защото смятаме, че той ще възпроизведе пороците на миналите избори.

Няма ли лек за тази „болка”?

Според мен няма лек, той даже не е в законодателството. Лекът е в листата на морално- политическия елит, а този елит си го избираме ние. Лекът е след едно поколение. Може да звучи доста песимистично, но така мисля. Докато не престанем да избираме тези, които не заслужават нашето доверие, докато не се разделим с илюзията, приемайки лъжата за истина и докато не се ограмотим политически, така ще бъде.

На какъв принцип ще се определят кандидатите за кметове и общински съветници?

На един- единствен и основен принцип: почтен, честен и неподкупен. И след това професионалист. Мисля, че има такива хора. Такава е и председателката на „Българска пролет” Зинаида Хаджимитова във вашия град.

На места залагате на хора без управленчески опит, смятате ли, че те са надеждни?

Не е точно така. Знаете ли какво, когато става дума за общински съветник, който ще участва в гласуване за разпределение държавни поръчки, разпределяне на европейски пари, на първо място слагам почтеността и после професионализмът. В България има дефицит на морал. На първо място сме сред членките на Европейския съюз по индекса на корупция.

Една птичка пролет прави ли?

Това ще се види на местните избори. Много е важно да имаме застъпници. Но ние нямаме средства да заплащаме на такива. Затова от вашата трибуна ще призова нашите структури на доброволни начала да имаме застъпници и наблюдатели, които да участват активно в контролирането на изборния процес и най-вече при броенето на бюлетините. Това е от ключово значение за честността на изборите. И ние да получим заслужения вот.

Споменахте за създаване на младежка структура. Има ли вече такава?

Все още не е създадена.

С какво смятате, че Вашата политическа формация е по-различна от другите?

Единство между думи и дела, измамата на избирателите и измяната на програмата е престъпление. Това е първа точка в нашата програма и нашето обръщение за свикване на конгрес. Посочете ми през тези 25 години една партия, която не е изменила на избирателите си и своята програма или на двете едновременно. Може би това е ДПС. Тя това, което казва това и прави. И избирателите сляпо им вярват. Те не обещават неща, които не могат да направят.

Като стана дума за ДПС, преди известно време ми попадна едно Ваше изказване, че към Вас могат да се присъединят и разочарованите от тази партия, ако желаят. Така ли е на истина?

Имам предвид българските мюсюлмани. Хората, които са от Гоце Делчев или от Родопския край – те там са си българи, могат да се присъединят, ако имат желание. Вярвам, че биха видели в нас една алтернатива. Защо не? За мен най-големият патриотизъм е социалното. Патриот е този, който се грижи за стандарта на живот на българските граждани, а след това за националистическите каузи, много от които са кухи фрази. Мога да ви дам един пример – днес  Валери Симеонов в парламента стана и постави ултиматум на управляващите, 5-ти поред за тези 6 месеца, че ако не се изпълнят определени условия за ликвидиране на битовата престъпност, те ще напуснат коалицията /бел. ред: интервюто е направено на 27.05.15/.   Това е пети ултиматум от 7 ноември 2014 година досега. Вие вярвате ли му? Аз – не! Лицемерието се превърна в норма.

С какви очи се гледате с Валери Симеонов?

Не сме се виждали нито веднъж, нито сме си говорили. Ние сме две различни ценностни системи, за съжаление го разбрах твърде късно. Всичко това, което е Валери Симеонов не съм аз и обратното. Освен това той е управляващ, аз съм опозиция. Няма допирни точки.

Какви са впечатленията Ви от Самоков? Познавате ли проблемите на града?

Един чудесен град, в който, за съжаление, няма работа. Но това е валидно в цяла България, не само в Самоков. Най-големите проблеми са незаконната сеч и циганската престъпност.

Имате ли някаква визия за това как може да се решат тези нарастващи проблеми?

Те могат да се решат не с кухи заклинания и с т.нар. фасаден патриотизъм, а с една обща програма за борба с циганската престъпност, колкото и дискриминационно да звучи, тъй като битовата престъпност по своята същност е циганска.

Грешната социална политика ли доведе на това положение?

Да, точно така. До голяма степен социалната политика, която стимулира паразитирането върху социалните фондове на българските роми, е главната причина за този проблем. Но има и още един проблем – нежеланието на тази общност да се интегрира и на традиционната им култура, която по своята същност е антисоциална.

Ако излезем от общото и отидем към частното – какъв е пътят за решението на този проблем в град като Самоков?

Решението е в прилагането на законите, премахването на незаконните постройки незабавно без никакви компромиси, след разбира се съответното административно и съдебно решение. По отношение на циганската престъпност също трябва да се действа безкомпромисно.

В 43-тото НС имаме четирима народни представители от Самоков. Познавате ли се и водили ли сте диалог с тях?

С г-жа Ковачка се познаваме и стоим през един ред, но тя е от управляващите. С г-жа Корнелия Нинова поддържаме много добри отношение на опозиционно ниво. С Димитър Делчев не сме се засичали от последното ни гостуване в едно телевизионно предаване. Като цяло с Реформаторския блок сме в много тежки отношения, защото те отстояват антисоциална и антипатриотична политика по всички възможни въпроси. Аз смятам, че РБ в някои отношения е на по-реакционни позиции в социалната и външната политика от ГЕРБ. Справка – може да видите действието и гласуването им на 9-ти май, Денят на победата, РБ и по-специално някои негови представители открито застъпват фашизоидни идеи. Казах го от трибуната, казвам го и при вас.

Очакват ли се коалиционни партньорства?

„Българска пролет” ще се яви самостоятелно на изборите, пък каквото сабя покаже. Все пак нека се преброим и да видим колко тежим.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close