ЛюбопитноРегионалниСамоков

Вековният дъб в село Клисура – сред номинираните за любимо българско дърво за 2020 година

„Самоков 365“

 Над 500 – годишен дъб в село Клисура е сред номинираните за любимо българско дърво за 2020 г. в конкурса „Дърво с корен“. Той се организира вече над десет години от фондация „ЕкоОбщност“. Целта е да се открият дървета, които хората обичат – не само защото са най-стари или най-красиви, а защото са специални и имат някаква история, която пленява.

Дървото в село Клисура е номинация от страна на  Марияна Гривева, която изпраща снимки и историята на впечатляващия цер /дъб/.

Вековният цер се намира на 300 м. северно от последните къщи на самоковското село Клисура, в планината Верила, и расте в падина, като около него няма други големи дървета, само храсти.

Предполагаемата му възраст е 500-700 години – в селото споделят, че дървото е изследвано два пъти. Първият път установявят, че е на 500 г., а когато преди 4 г. при силна буря се чупи клон от дървото, то отново е изследвано и се установява, че е на 700 г. Дъбът е висок 20 м. и има голяма красива корона. Обиколката на ствола му е около 10 м. – пет човека с разперени ръце го обхващат.

Има поверие, че една вечер дядо Спас сънувал под стария дъб див овен. На сутринта наистина намерил животното на посоченото място. Оттогава на Спасовден се прави курбан в чест на свети Спас.

На четирите кръстни краища на село Клисура има параклиси. На изток е „Свети Илия“, на запад е „Свети Георги“, на юг – „Света Богородица“, а на север – „Свети Спас“. Под дървото има иконостас, а до него – камък със стилизиран кръст.

Сн. Марияна Гривева

Всяка година на Спасовден местните люде се възкачват нависоко до дъба и се възвисяват към Бога. Вярващите опират гръб в ствола на дървото и им олеква, някои го прегръщат и усещат затопляне – навярно на това силно енергийно място се освобождават от отрицателна енергия.

Гласуването продължава до 20 януари /сряда/ на страницата на фондация „ЕкоОбщност“, като през последната седмица броят на гласовете ще остане скрит, за да се запзи в тайна победителят. Той ще  бъд еобявен ан официална церемония по награждаване.

Линк за гласуване:

Вековен цер, с. Клисура

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close