ОбществоРегионалниСамоков

Васил Софин представи пред самоковци своите „Усмихнати сълзи”

Анна Манова

Васил Софин представи пред самоковската аудитория своите „Усмихнати сълзи”. Това е интересното и закачливо заглавие на поредната книга на твореца, която е събрала в себе си разкази с неочакван край, фейлетони, задевки и весела поезия. Представянето й се състоя в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” на 23 октомври /вторник/. Сред присъстващите бяха й част от представителите на новосформираното Сдружение на писателите – Самоков, в което членува и самият Софин. Председателят на Сдружението Васил Лазаров не пропусна да поздрави самоковския творец, като сподели, че това е втора тяхна проява, като първата беше по повод Деня на поезията и музиката – 1 октомври, а плануват и нови.  

Като човек, който не е многословен, но изразяващ емоциите чрез писане беше определението, което използва литераторът Христо Христов, за да опише автора. Христов подчерта, че книгата съдържа анекдоти и разкази, които той определи по-скоро като злободневни есета. Заглавието на книгата „Усмихнати сълзи” всъщност съдържа известна тъга за времето, в което живеем, или поне така я е усетил литераторът. Историите, включени в нея са повече от правдоподобни. Такава е и основната цел на автора – да пресъздаде случки от живота по по-интересен и разтоварващ начин, да предизвика асоциации, да бликнат сълзи от смях. И като цяло да предложи нещо по-различно в жанрово отношение от предходните си книги. Най-предпочитани за автора са разказите с неочакван край. По един такъв прочетоха младата писателка Зоя Станкова и Христо Христов.

Софин преоткрива писането в един по-зрял етап от живота си, въпреки че увлечението към книгите и изразяването в писмена форма датира много назад във времето, още от детските му години. Днес писането за него е събиране на впечатления, трупане на емоции, разказване на истории с чувство на ирония и себеирония и най-вече създаване на една друга реалност. Като автор Софин може да се похвали с пет книги –  „Ситнежи” /2012 г./ сборник „Истории от вчера и днес” /2014г./, „Страници без граници”/2016 г./, стихосбирката „Докосване” /2017 г./ и най-новата „Усмихнати сълзи”.

Христо Христов направи своеобразна разходка през всичките му книги и сподели, че намира за негова силна страна поезията. Васил Софин с усмивка изслуша всичко казано за него  и сподели пред присъстващите, че е преживял предварително представянето на книгата си, което е описал минути преди това под формата на разказа „Усмихнати сълзи”, какъвто всъщност липсва в книгата, носеща същото заглавие. И на финала, за да направи обстановката малко по-задушевна и приятелска, покани всички присъстващи на чаша вино и сладка раздумка.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close