ОбществоРегионалниСамоков

Васил Петров, Райна и Любо Киров част от юбилейната празнична програма на Самоков

20 години празник на града

„Самоков 365“

Тазгодишният празник на Самоков е юбилеен, отбелязват се 20 години от неговото честване. Обичайно празненствата продължават цяла седмица, като включват различни мероприятия и активности, в които могат да се включат малки и големи.

И тази година не прави изключение като са планувани няколко дни с кино под звездите, класически концерт в пространството на Историческия музей,  анимация за деца, туристическо влакче, което преминава по маршрут през целия град, младежки концерт, фолклорен концерт, награждаване на стипендиантите на града. Тази година към празника е включено и колоездачно състезание в памет на самоковеца Радо Тодоров.

Всяка година старт на празненствата се дават на 15 август, когато е храмовият празник на Митрополитската църква „Успение на Св. Богородица“. Денят започва в 8:00 с тържествена Света литургия и продължава с освещаване на курбан за здраве. Следващите два дни – 16 и 17 август са отделени за кино на открито, което ще се проведе в Туристическата градина. Всички киноманиаци могат да се насладят на филма „Завръщане“ със специален гост Ники Илиев / 16.08. от 20:30 часа/ и на „Академия за мъже“ /на 17.08 от 21:00 часа/.  На 18 август от 21:30 часа също ще има прожекция на филма „Летовници“.

Класическият концерт, който се провежда в градинката пред Историческия музей, ще предложи на жители и гости на града концерт с участието на Васил Петров и Ангел Заберски квартет. Датата е 18 август, началният час е 20:00 часа.

Петъчният ден /19.08/ е отделен за спортни мероприятия – тенис фест и откриване на турнир по мини футбол, а вечерта ще се проведе младежки концерт с участието на VIRGO, Emil TRF, Атанас Колев и DJ парти на площада.

На 20 август /събота/ в Младежкия дом в града ще се проведе традиционният турнир по тенис на маса, който ще започне в 10:00, а награждаването на победителите в него ще се проведе от 12:00 часа. А в Туристическата градина през целия ден ще има занимания за най-малките. Програмата започва в 11:00 с детска театрална постановка, по-късно през деня ще има игри, аниматори и кино под звездите с филма „Войната на таралежите“.

Краят на празника ще бъде поставен на 21 август, когато се отбелязва Денят на Св. Симеон Самоковски – покровител на Самоков. От 8:00 часа ще бъде отслужена Тържествена Света литургия в Бельова църква, освещаване на курбан и фолклорен концерт. Тази година в рамките на празника на града ще се проведе и колоездачно състезание в памет на Радо Тодоров, което ще бъде до хижа „Шумнатица“. Програмата на площад „Захарий Зограф“ ще започне в 19:00 часа с тържествен водосвет, награжаване на стипендианти и концерт с участието на изпълнителите Любо Киров, Райна и МФГ „Гудлево“. А за финал ще има тематично лазерно шоу.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close