ЗлободневноИнтервюРегионалниСамоков

Васил Зашкев: Това правителство не е завършило мандат без да бъде гонено с протести

Анна Манова

През последните дни общественото недоволство ескалира. Искането за оставка на правителството на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев изкара стотици хора на улиците в знак на протест спрямо всичко случващо се в държавата. Протестите започнаха в столицата и се пренесоха във всички по-големи градове.

От своя страна управляващите публично заявиха, че няма да подадат оставка и ще продължат започнатия мандат. В резултат на протестите, продължаващи повече от седмица, “паднаха” трима министри. Това обаче не беше прието от протестиращите като решение, а разчетено като безсмислен акт, спрямо техните ясни искания.

За коментар по повод сътресенията в държавата потърсихме Васил Зашкев в качеството му на областен ръководител на ДСБ. ДСБ е част от „Демократична България“, заедно със „Зелено движение“ и „Да, България“. Вижте какво каза пред „Самоков 365“ той.

Г-н Зашкев, от години следите и участвате в политическите процеси като част от ДСБ. Преди броени дни съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов се опита с лодка да достигне до сараите на Ахмет Доган. От заснетите клипчета се вижда как той бива избутван от охранителите му. Като цяло как разчитате това, което се случи? Не е ли това метафора на живота в България – с гумени лодки срещу властта?  

В качеството си на областен ръководител на „Демократи за силна България“ твърдо подкрепям гражданското недоволство, което е плод на всичко, което се случва в страната. Своеобразен връх беше проявата на съпредседателя на „Демокрартична България“ Христо Иванов, който показа, че Доган продължава да бъде охраняван от НСО и същевременно да не бъдат допускани български граждани до плажа в съседство на сараите, който е публична държавна собственост.

Разбира се причините са много по-дълбоки. Това е дългогодишната корупция на правителството на ГЕРБ, заради която България продължава да бъде най-бедната страна в Европа. И практически постъпващите милиони левове от еврофондовете трябва да отиват както се изрази немският посланик не в тези с Майбасите, а в тези които нямат никакви коли. Т.е това не е тайна и за нашите външни партньори, и за ЕС. Затова хиляди млади хора са на улиците, вече не само в София, а във всички градове на България, които показват че искат да бъдат по стандарт и начин на живот като останалите европейци. А за да бъдат такива, пречка е това управление. Борисов си мисли че е част от силовите групировки и използва държавните институции като бухалка. Бизнесът е рекетиран. Пример за всичко казано дотук е как едни 700 млн. лв. не влизат е държавната хазна, а министърът на финансите е комуникирал с лицето Божков, което се оказва че не е платило тези пари, но същевременно обвинява Борисов че е бил рекетиран за 67 млн. лв. Божков може да не е положителната фигура, но по отношение на неговите твърдения прокуратурата не предприе нищо. Това показва нейното отношение и зависимост.

Багерите, намиращи се на Седемте Рилски езера и строежите по нашето Черноморие също са широко дискутирани теми, предизвикващи общественото недоволство. Как изобщо се допускат подобни неща?

За нашата Рила планина лицето Борисов заяви, че те ще правят нещо много добро. Какво по-добро от божията ръка? Този човек явно се е самозабравил до крайна степен. Това е едно управление, което влиза от скандал в скандал. То живее в скандали. Оказа се, че фирмата, която извършваше строителните дейности на Седемте Рилски езера не се знае коя е и ДНСК не може да й връчи акт за извършената незаконна дейност.

Радващо е, че едно ново поколение хора се самоорганизира и излезе на улицата, за да покаже че това повече не може да продължава. Те дават някакъв оптимизъм, че нацията е жива и има здрави сили.

Какъв е профилът на днешния протестиращ човек и какво иска той, излизайки на улицата? На какво Ви напомнят протестите през юли 2020 г., спрямо отминали такива?

Виждам млади и интелигентни хора, които знаят какво искат. Възхитен съм от лозунгите, които издигат. Те показват същността на проблемите в страната и същевременно с това в едно изречение и тяхното решение. Видях по телевизията плакати, гласящи: „Протестираме, за да не емигрираме!“ и  „Не съм свалял момиче толкова дълго, колкото Борисов!“ Мисля че те казват достатъчно. Хората, които са излезли пред Президентството не мислете, че са там в полза на президента. Те са там основно срещу ГЕРБ. Това правителство не е завършило до сега два мандата подред, без да бъде гонено с протести и ще влезе в историята и сега като изгонено три пъти с протест.

Случващото се в момента ми напомня за  2013 година, когато едно от олицетворенията на задкулисието Делян Пеевски в правителството, доминирано от БСП, беше предложен от Мая Манолова за началник на ДАНС. Тогава хората излязоха на протест, защото задкулисието беше взело връх.

Това, което се случи в резултат на дните на протести беше да бъдат махнати трима министри от кабинета. Правителството не подаде исканата от него оставка.  Какви са възможните сценарии оттук нататък?

Тези три оставки не решават нещата.  Хората искат оставка на цялото правителство и на главния прокурор Гешев, който се олицетворява в очите на гражданите не като представител на правосъдието, а като бухалка в ръцете на олигархията.

Този път те са много притеснени, защото знаят че подадат ли оставка трябва да носят отговорност. Натрупаният гняв и недоволство са огромни. Има и един поръчков главен прокурор, срещу който недоволството е голямо. Още преди избирането му ДСБ организира протест и обясни какъв ще бъде този главен прокурор. За съжаление никой не се вслуша в това. Изборът на Висш съдебен съвет, а след това и на главен прокурор са важни предпоставки, които ГЕРБ създаде, за да се опита да гарантира своята сигурност след евентуалното си падане от власт. Сега се страхуват да напуснат властта.

Международната подкрепа към тях е изчерпана. Видяхме реакцията на Посолството на САЩ, която в чисто дипломатически аспект е нещо, което не се е случвало. Това е ясен сигнал за отношението на САЩ към Борисов. Чухме становището на германския посланик, който преди няколко дни каза, че парите от Европа са за хората, които нямат коли – не за тези с Майбасите. Т.е това е ясно, че тук  парите не отиват до този, който трябва. Борисов е изчерпан. Според мен той няма бъдеще начело на държавата.

Очакват ни евентуални избори пролетта. Към властта се е насочил Слави Трифонов. Каква е Вашата прогноза?

Призовавам гражданите да подкрепят политически организации, които залагат на ясна програма и са доказали че в трудни моменти могат да правят реформи, да носят отговорност, имат капацитета и смелостта да го правят. Бих нарекъл проекта на Слави Трифонов – един чалга проект и сериозно подозирам, че това е следващата лъжа на задкулисието, след Симеон Сакскобургготски, Николай Бареков, Борисов и Атака.

Това е едно управление, което се храни от корупция и това доведе до тотално девалвиране на държавните институции и липса на чувство на справедливост в обществото. Затова то е вредно за България и колкото по-бързо си отиде, толкова по-добре.

 

Related Articles

One Comment

  1. Чача – и да сложим пак гномите ли, комунягата Башкикев, късия манаф , варненския лъжец и тебе ли? Слугите на Путин, който по всички начини провокира етническа война, за да се намърда пак тука. И вие сте му маши заедно с дебила Радев. Интелигентните от ръководството на БСП му искат оставката, вие-не. А ревете по негово указание против законно избраното правителство. Само клатихте въздуха толкова години, ти не прочете два реда от нито един нормативен документ, не искаше и да минем към София, защото няма да си съветник. Въпреки, че тука 1/3 от хората са без работа, колко избягаха и колко се самоубиха, а в София на сила дават по 1000лв. минимум. На следващите избори в Самоков ще получите не 1% като на предишните, а 0,01%.Не съм член на ГЕРБ, но те осигуриха спокойствие 10 години, а твоите отрепки-по три пъти на ден влизаха и излизаха от парламента.Радан в София ми е съсед и 5г. не пожела да внесе в НС нито едно предложение за корекция на нормативни документи, ГЕРБ-го направиха не веднъж. Засрами се и най-сетне се хвани на работа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close