Самоков

Васил Зашкев: „Управлението на града ни е фасадно”

Анна Манова

Срещаме се с общинския съветник Васил Зашкев, който е от малкото опозиционно настроени личности в местния парламент. Той защитава политическите си убеждения и се вълнува от проблемите на града и гражданите. Ежедневно до него достигат различни въпроси на самоковци, които той често оформя като писмени запитвания до ОбС.

С Васил Зашкев разговаряме по темата с общинските паркинги на Боровец и тези в Самоков, за  най-често задаваните към него въпроси и неговите питания към ОбС и за това какво трябва да е приоритетно в управлението на града.

Една от най-дебатираните теми от през септемврийската сесия на ОбС беше тази за общинските паркинги в курорта Боровец. Какво се случва с тях и каква част от събраните пари за такси влизат в общинската каса реално?

По време на юлската сесия внесох предложение, с което смятам че е засегнат един много наболял въпрос – общинските паркинги в курорта Боровец. Приходите от тях може да са много повече. Основна задача на ОбС и на общинската администрация е да опита да генерира повече приходи, които след това да бъдат разходвани правилно. За съжаление това не се случва в Община Самоков. Приходите за пет години са около 290 хил. лв, от които около 90 хил. лв. за заплати. Сметката излиза, че около 30 хил. лв. са чисти на година. По мой изчисления общинските паркоместата в Боровец са около 580. Според общинска администрация техният брой е 300! Дори да прием това за вярно и сложим по 10 лв. наем на ден, това прави 3000 лв. Ако прием, че има 20 работни дни в годината и при пълен капацитет, това прави 60 хил. лв. на година. А от общината за цяла година отчитат 50 хил. лв на година. Да не говорим, че паркингът на КВЛ работи цяло лято. Според направения елементарен анализ по отчетените средства става ясно, че те не са стигнали до Община Самоков. Тук искам да подчертая, че когато отправих моето предложение то касаеше само паркингите на Боровец. Не съм имал предвид централна градска част, след което кметът Георгиев предложи също да бъде платена. Не мисля че все още с оглед на социалния статус на всички самоковци сме стигали до там да има платено паркиране в града.

Доста често гражданите Ви търсят в качеството на общински съветник с различни питания. Какво ги вълнува самоковци най-много?

При мен всеки ден идват хора с различни въпроси и проблеми. И тук е моментът чрез Вашата медия да им се извиня, че не мога да задам всички въпроси, които ги вълнуват. Това е така по простата причина, че според правилника на ОбС имам право на един писмен въпрос. А за всеки неговото питане  е най-важно. Мога да спомена част от питанията, те са свързани с проблемите със забавянето на дървата от Общинско горско стопанство. Всеки ден идват при мен хора, които са се записали преди 3 месеца и все още не са им доставени дърва.

До мен достигна сигнал за един случай в кв. „Възраждане” как на площадката на един блок, в общите части, се отглежда едно куче.  И най-интересното е, че след подаден сигнал до кмета, от ОбС са написали едно предписание да бъде регистрирано кучето. А то живее на общите части. Същевременно една жена, която живее на този етаж е непрекъснато тероризирана и не може да си влиза в апартамента, и в момента живее на село. Много са фрапиращите случаи. Мисля си че това фасадно управление не води до нищо добро. А зад тази фасада съдържанието е никакво. Свидетели сме на една безперспективност за младите хора и липса на реализация. В много от нашите села липсва канализация и питейна вода, а в централна градска част се лепят плочки, които са безбожно скъпи и в никакъв начин не са оправдани. Както се шегуват местните зевзеци, че ако има 5 см. златно покритие може би ще бъде по-евтино.

Хората негодуват и от непрекъснатия тормоз с шума, идващ от 7-и квартал.

Това е друг често задаван въпрос. По този повод пуснах един сигнал до РЗИ за измерване на децибелите. Разговарях и с директора на РЗИ д-р Златанов и всичко това да бъде в помощ на полицията. Защото в много случаи ако полицията отиде в 7-и квартал в 17:00 часа и се опита да санкционира някой няма да има право, защото не е според определените норми. Зададох на полицейския началник въпрос за това какви промени трябва да бъдат взети, които да спомогнат за работата им, та да може ОбС да ги гласува.

На сесията на ОбС през септември месец стана въпрос за маломерните паралелки в училищата. Какво мислите по този въпрос?

По темата за маломерните паралелки аз гласувах – въздържал се. Това е един от примерите как ОбС се е превърнал в придатък на общинската администрация и в продължение на години на него се гледа като на формален орган. За съжаление някой със своите действия или бездействия през годините е обезличил ОбС. Говорейки със съграждани те започват да считат, че това се е превърнало в традиция. Не може когато има деца, които не са записани на училище, ОбС да гласува маломерни паралелки. Това е безотговорно. Не може да остават деца извън сферата на образованието , които да не са научени на дисциплина и правила, а после изискваме от тях да бъдат спазвани.

Друг голям проблем е, че през последните 10 години, и преди това, практически бяха подарени няколко хиляди декара общински имоти от управляващата политическа партия БСП, с участие в апортни вноски над които общината вече няма никакво влияние. Все пак има и една добра новина. ОбС взе решение Община Самоков да излезе от дружество „Борико”. Все още не знаем има ли движение по този въпрос. Да се надяваме, че в бъдеще гражданското общество ще върне и затвърди позициите си. А самоковските медии ще бъдат истински коректив на управлението.

Когато говорим за проблеми и грешни управленчески решения, все пак трябва да даваме и алтернативи. Има ли такива?

Аз ще дам един пример с методиката на финансирането на спортните клубове. Тя трябва да бъде част от една концепция за цялостното развитите на Община Самоков. Не може, когато говорим за един курортен град, в който зимните спортове трябва да са водещи, финансирането на тези спортове да не е водещо.  Трябва да има перспектива за развитието на Боровец като зимен курорт. Боровец е един от основните начини за поминък на нашите съграждани и да не си даваме сметка, че спортът е свързан с него. То е много просто – онези, които не се реализират като състезатели, намират място като служители на лифта, като планински спасители, като ски учители.  Боровец трябва да продължава да е голям курорт, за да може да влияе положително на социалния статус на нашата община. Необходимо е именно тук да се провеждат големи състезания, да бъдат създадени състезатели. Това е свързано с политиката на фирмата концесионер, която трябва да дава по-голяма възможност на местните деца да карат ски. Инвестицията в самоковските деца днес ще донесе полза в бъдеще на фирмата концесионер. И тук е голямото значение на ръководството на Община Самоков, което трябва да намери възможност да влияе на процесите в к.к Боровец  и да запази позициите на самоковци там.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close