ПолитикаРегионалниСамоков

Васил Зашкев – самоковският представител в листата на Демократична България: Нашата политическа сила не изменя на своите идеи и ценности

„Самоков 365“

На прага на третите за тази година парламентарни избори разговаряме със самоковския представител в листата на Демократична България Васил Зашкев. На извънредните избори през юли 2021 г. той успя да събере към 800 преференции и имаше реален шанс да влезе в 46-ото Народно събрание.

Васил Зашкев сподели своите идеи за парламентаризма, региона, проблемите пред Самоков и Софийска област, както и за явяването си с бюлетина номер 30 и преференция 103 за 26 МИР София област на изборите на 14 ноември.  

„Тези избори пак ще се проведат в една трудна и тежка пандемична обстановка. Аз самият бях жертва на коварния вирус и съветвам всички да бъдат внимателни, защото заболяването е сериозно и отне живота на много наши близки. В чисто политически аспект Демократична България е онази последователна политическа сила, която не измени на своите идеи и ценности. И това е видимо“, подчерта Зашкев.

„За областта и региона искам да споделя няколко проблема, за които говоря много отдавна. Те са важни и характерни за Софийска област, на която липсва обособен областен център. В чисто технически аспект всички граждани на областта, са на километри от големите институции и това е едно огромно затруднение. Винаги давам следния пример – кметът на едно село се избира, областният управител се назначава! В такъв случай е естествено областният управител да бъде зависим от централната власт, а проблемите на региона за него да остават на заден план. Тук говорим за необходимост от децентрализация на властта. Демократична България е онази политическа сила, която настоява не само за децентализация, но и за съдебна реформа. Върховенството на закона ще върне вярата в хората, че може да живеят, да се развиват, да правят бизнес в България. Бизнесът и икономиката са моторът на едно общество“, сподели Зашкев.

Васил Зашкев засяга проблемите и на Самоковска община.

„От много години говоря, че планинските региони не са равнопоставени с останалите в страната. Едно е да правиш бизнес в Петрич и съвсем друго в Самоков. Зимата в Петрич и в Сандански е два месеца, а тук е седем. Разходите и за бизнеса, и за домакинствата са огромни. Пътната настилка в по-топлите региони има една продължителност на живот, съвсем друга тук. За съжаление призивите ми към досегашните самоковски депутати да работят в този аспект останаха напразни. Ще инициирам законопроект, с които планинските региони да ползват дотации.

Друга важна тема за Самоковско е цената на водата. Тук в пълна сила важи поговорката: „Вода гази, жаден ходи“. Имам намерение да инициирам законодателни промени за създаване на общинско ВиК, защото водата тук трябва да е най-евтина!

Нека не забравяме, че парламентът е законодателен орган. До сега имахме самоковски депутати в Народното събрание и нито един не е инициирал нито един законопроект – не само касаещ региона, но и в национален аспект. Забелязал съм отсъствието на синхрон в работата на народните представители от София област и в частност на тези от Самоков. Те не търсят координация с местната власт, а рядко и местната власт търси тези депутатите за съдействие по отделни въпроси. В този аспект независимо кой управлява на територията на цялата област, аз ще работя и ще се стремя да бъда полезен на всички тях. Добруването на гражданите трябва да бъде движещата сила в работата на всеки един народен представител“, каза Зашкев. Той заключи, че е благодарен за мощната подкрепа на миналите избори и се надява и сега да я получи, за да може да се продължи започнатото и да настъпи така желатана политическа промяна.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close