Политика

Васил Зашкев „Предсрочните избори не бяха необходими за държавата”

Анелия Балабанова

Сред самоковците в партийните листи за 26 МИР е и Васил Зашкев. Партиите и коалициите, участници в парламентарните трябва да попълнят 8 полагаеми мандата за района. Наред със старите играчи се появиха и нови, които също не крият своите амбиции за добър резултат. Народната мъдрост гласи, че за всеки влак си има пътници. Адаптирано с оглед на конкретния случай това ще рече, че всяка политическа структура има симпатизанти и привърженици. Важно е обаче влакът да бъде хванат навреме, или с други думи казано подкрепата да се засвидетелства в точния момент, за да се направи най-правилния избор. От него зависи бъдещето на страната, т.е на всички нас. Малко вероятно е да бъде надминат рекордният брой от четирима самоковци в 43 НС, но присъствието е важно. Най-вече като израз на някаква позиция и начин за решаване на проблемите. Ето една гледна точка – на Васил Зашкев за мотивите да влезеш в политиката.

    

Г-н Зашкев, за какво гласувате на тези избори?

За истинска промяна в правосъдието, за намаляване на ДДС върху храните и книгите, за запазване на българските гори, които се изсичат поголовно.

Като кандидат за народен представител смятате ли, че това реално може да се случи?

Разбира се, че може да се случи. И другото, за което гласувах и се надявам да намери място чрез нашата парламентарна група в следващото Народно събрание е един законопроект, с който планинските райони като нашия да ползват преференции. Става въпрос най-вече за облекчения, свързани с начина на живот в една планинска община, който е доста по-тежък в сравнение с общини като Петрич например. Това влияе на всеки един човек, на всяко едно домакинство и като цяло на общия социален статус на нашия регион.

Възможно ли е от утре България ще има действащо и работещо правителство, което да отговори на очакванията на гражданите?

За разлика от много други хора аз смятам, че ще има правителство. Затова, защото не е невъзможна коалиция дори между БСП и ГЕРБ. Иначе т.нар. патриоти са готови на всичко, за да са във властта, но не вярвам, че това ще бъде в правителство в интерес на гражданите.

Към момента има ли някакви сигнали за нарушения?

Сигналите за нарушения през изминалите дни бяха многобройни от страна на основните политически играчи. За съжаление органите на реда и този път не успяха да се справят. Не ги обвинявам, а просто констатирам факт.

Как оценявате кампанията, как премина тя? Като че ли беше неочаквана за самите партии и доста вяла…

Борисов сам предизвика тези избори, не знам от суета или страх. Те не бяха необходими на държавата. За втори път той сдаде властта. В кампанията имаше липса на идеи. Това, което би трябвало да бъде основата на политиката. Ако питате останалите кандидати за народни представители едва ли знаят кой с каква законодателна инициатива ще участва в това Народно събрание.

 Успяха ли кандидатите и самите партии да си изиграят по най-добрия начин картите?

Не знам какво разбирате под изиграване на картите. Може би неслучайно използвате този термин, който не би трябвало да бъде характерен при една битка на политически идеи. Някои от тях наистина считат, че това е игра на карти и си ги изиграват правилно. Само, че по този начин изиграват и гласоподавателите и българските граждани. Очаквам между 55 и 60% избирателна активност, каквато е обикновено за нашия район. Все пак остава един голям процент от хора, които не се интересуват от това в каква посока ще се развива обществото.

 

Related Articles

One Comment

  1. Василе, Чача, на крива ракета Космосо и пречи! Земи, фани Ридо, па от там Дабова глава и ич не се врашчай ! Или ке се кандидатираш за президент ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close