Политика

Васил Зашкев: “Нашият стремеж винаги е бил да сме моралният и интелектуален стожер”

42-02-84-Vasil-ZashkevАнелия Балабанова

След проведените парламентарни избори, Реформаторският блок се утвърди като един от основните играчи на политическата сцена. Днес партиите в състава на дясното обединение са част от управляващата коалиция начело с ГЕРБ. На принципа „Съединението прави силата” реформаторите успяха да възвърнат позагубеното през годините доверие на десните симпатизанти. Ще съумеят ли да го задържат и на каква цена? Опит да даде отговор на този въпрос прави Васил Зашкев – председател на „Демократи за силна България” – Самоков. През призмата на своето лично мнение той прави и прочит на политическите събития в национален мащаб. Вижте.

Г-н Зашкев, два месеца минаха след парламентарните избори. Сбъднаха ли се очакванията за стабилно и работещо правителство?

Виждате, че много време отне съставянето на правителство със стабилно мнозинство, което да поеме ударите от тежките реформи, които предстоят. Реформи настина са необходими, защото ножът е опрял до кокала. Всички знаем и виждаме, че ако не бъдат направени решаващи промени във всички сфери на обществено-политическия живот, няма добра перспектива за нашето общество и за нашата нация. Доказателство затова е голямата степен на икономическа миграция. В община Самоков официалната безработица е над 20%, а неофициалната много повече. Лошото е, че няма перспектива за развитие и ясна визия на общинската управа какво и как да се случи. Както съм казвал многократно всички са на софрата. За съжаление Реформаторският блок не участва в Общинския съвет, където в момента липсват ясно изразени управляващи и опозиция. Няма кой да се противопостави на меко казано несправедливите решения. В национален план Реформаторският блок беше принуден да направи компромиси, но компромиси, които са необходими в името на едно стабилно управление, което да реализира поне една част от промените.

Това, че Самоков вече има четирима народни представители ще повлияе ли за решаването на част от належащите проблеми?

Парламентът е законодателен орган и необходимите законодателни промени едва ли залягат в личната програма на народните представители от Самоков. А иначе е добре, че ги има, независимо от коя политическа сила са. Разсъждавайки като местни патриоти, те биха могли да допринесат с нещо за развитието на региона, но не чрез личното лобиране, а чрез програми и законодателни инициативи, които да помогнат за цялостното развитие на областта. В моята политическа програма беше заложен един от основните проблеми на нашия планински район – отоплението. Има практика в някои от алпийските страни общини като нашата, в които отоплението за битови нужди е доста скъпо, да се ползват преференции, което на практика засяга всички жители. Препоръката ми към сегашните народни представители от нашия регион е да мислят за законодателни промени, които да бъдат полезни за цялата община, за цялата област.

Това, че „Демократи за силна България” в момента са част от управляващата коалиция били помогнало за разрешаването на част от тези проблеми?

ДСБ, а смея да твърдя и ние като местна организация винаги сме поставяли нещата такива, каквито са. Разбира се, че това дава една по-голяма възможност за влияние върху процесите и ние се опитваме да го правим. Постоянно се срещаме с нашите съграждани, живеем с проблемите на този град и е естествено да мислим за тяхното решаване.

Кои са най-честите въпроси, които гражданите поставят на срещите, които инициирате?

Най-честите питания касаят неспазването на закона, корупцията във всички сфери и на всички нива, високата степен на безработица и липсата на перспектива за реализация на територията на община Самоков, особено пред младите хора.

След изборите се появиха и първите търкания, включително и в Реформаторския блок. Можеше ли да бъдат избегнати?

В една широка коалиция от пет партии и още две, които подкрепят Реформаторския блок няма начин да не съществуват противоречия. Дори смея да твърдя, че ако те са принципни това не на всяка цена е лошо, защото знаете има една сентенция –  в спора се ражда истината. Силно се надявам, че държавническото поведение и мисленето в полза на обществения интерес ще надделее и това ще доведе до по-добри резултати за ДСБ и Реформаторският блок като цяло. ДСБ е гръбнакът на Реформаторския блок и искрено се надявам останалите колеги също да работят за засилването на своите структури по места и политическото влияние.

Въпросът за избор на председател на националната структура стои ли на дневен ред?

Необходимо е да има един човек, който да е лицето на Блока. За нас от ДСБ естественият лидер вече се наложи в публичното пространство и той е ясен – това е Радан Кънев. Дори и формално да не бъде избран аз лично мисля, че това не е чак толкова важно. Все пак е добре наистина Реформаторският блок да има лице, което да го представлява. Така, че въпросът стои на дневен ред и от политическа, и от чисто техническа гледна точка, това ще бъде от полза за коалиционното обединение.

Само след няколко месеца предстоят местни избори. Очаквате ли Реформаторският блок и партиите в него да бъдат фактор на местно ниво?

Това е целта, защото без участието на Реформаторския блок и въобще на политици, които да имат възможност и  работят за решаването на местните проблеми,  смисълът от общинската организация е много малък. Именно затова една година е и много и малко. Ще се опитаме да заздравим нашите структури, ще продължим да се срещаме още по-активно с гражданите на Самоков и останалите населени места в общината, да се запознаваме с техните проблеми и да имаме готовност при евентуално участие в управлението да помагаме за тяхното решаване.

Каква е позицията на ДСБ за бюджета, крайречната зона и другите стратегически въпроси от местно ниво?

Аз си мисля, че без реална икономика, която на територията на общината е много замряла и е концентрирана основно в сферата на услугите, нещата трудно ще се решат. Виждате, че нямаме почти никакво производство. Липсата на виждане от страна на общинското ръководство, на добър анализ в каква посока да се развива икономиката, на това, че от три години в общината не е влязъл нито един инвеститор по никакъв начин не стимулира обратния процес. Детските площадки и благоустрояването на един град са важно нещо, но стратегическото виждане, което липсва е още по-важно. Ако сега попитате след три години управление на общинското ръководство какви са техните приоритети, едва ли могат да ви кажат. По отношение на бюджета – той е около 30 млн. лева една общинска администрация залага по-малко пари, отколкото може да събере, за да може след това да разходва една част от тях по свое усмотрение чрез актуализации. Бюджетът на Самоков може да бъде по-голям именно чрез подобряване на икономиката и другият не по-малко важен въпрос е ефективното изразходване на средствата и ясният контрол. Тук съм провокиран да кажа, че основно две строителни фирми продължават да вземат всички обществени поръчки или мнозинството от обществени поръчки на територията на нашата община, а същевременно едната от тях се героизира и фаворизира, което е меко казано цинизъм.

Къде виждате ролята на ДСБ в обществения и политически живот на общината?

На национално ниво, а може би и в местен план нашият стремеж винаги е бил да бъдем моралният, а изкушавам се да кажа и интелектуален стожер, който да пледира законност и справедливост. Нашият стремеж ще бъде и в бъдеще да сме такива.

Оптимист ли сте за бъдещето?

Заложено в човешката природа е човек да бъде оптимист. Но аз съм притеснен от демографския срив, от икономическата емиграция, липсата на перспектива пред младите хора, ширещата се корупция и безнаказаност. Борбата срещу тези негативни явления е водеща за ДСБ. Ние ще продължим да ги посочваме, ще продължим да ги предотвратяваме и да бъдем…срещу тях.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close