ПолитикаРегионалниСамоков

Васил Зашкев е водещият кандидат на ДСБ в листата на „Демократична България“ за изборите на 2 октомври

Анна Манова

Бившият депутат Васил Зашкев е водещият кандидат на ДСБ в листата на „Демократична България“ за 26 МИР София област за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.  Той е на трета позиция, а водещ е Антония Цонева.

Областният председател на „Демократи за силна България“ влезе в 47- то Народно събрание, след като окончателно бе приет списъкът с проектосъстава на кабинета. Водачът на листата на „Демократична България“ Божидар Божанов стана министър на дигитализацията и електронното управление. Самоковецът Васил Зашкев беше на трета позиция в листата и успя да измести втората – Яна Тодоранова. Така си гарантира влизането в новия парламент, който имаше твърде кратък живот. Зашкев беше един мандат общински съветник в Самоков като член на ДСБ, които по това време бяха част от Реформаторския блок. Той бе и единственият самоковски депутат в последното правителство, което просъществува осем месеца. За този период бившият вече народен представител беше член в две комисии и успя да направи равносметка за работата си в Народното събрание. От парламентарната трибуна той постави питания за лошата довеждаща инфраструктурта до Община Самоков, както и за стената и състоянието на язовир „Бели Искър“.

„Работата на 47- то НС беше трудна, защото имаше коалиционно управление, съставено от четири политически сили. Смея да твърдя, че ние бяхме градивната част от това управление. Знаехме от самото начало, че Слави Трифинов е слабото звено. Не казвам за цялата парламентарна група на „Има такъв народ“, а конкретно за Слави Трифонов и на двамата му работници Балабанов и Йорданов, които бламираха Народното събрание. И в такива тежки ситуации, в които се намира Европа и светът като цяло, оставиха страната без работещ парламент. Това води до редица рискове“, подчерта Зашкев.

Той определи работата на „Демократична България“ в последното правителство като последователна и въпреки огромната съпротива, по думите му, успява да свърши някои важни дейности. Като пример даде закриването на специализираната прокуратура, която отново по думите на Зашкев – „служеше за ударна бухалка в разчистването на сметките на управлението на ГЕРБ“.

„Аз бях народен представител от 26 МИР, който включва София област и поставих въпроси свързани не само с Община Самоков, а също с Община Елин Пелин, Община Костенец… Бях член и на две комисии в паралента. Съвсем логично водещо място за мен заема родният Самоков. Няколко пъти от трибуната поставих важни въпроси за нашата Община, свързани със състоянието на стената на язовир „Бели Искър“, за пътя София – Самоков, Радуил – Костенец, Долна баня – Костенец. Това са пътища, които водят туристите от двете летища до Боровец. Дадох пример от трибуната на НС, че моят роден град Самоков разполага само с автомобилен транспорт. На ГЕРБ им бяха неободими 10 години да направят една от входно – изходните артерии – тази за Дупница. Може би щяха да са им необходими още поне 40 г. да се погрижат за останалите пътища“, подчерта ексдепутатът. И продължава:

„Като член на комисията по туризъм успяхме с колегите да прокараме едно решение, на което аз съм един от вносителите. А именно да може ваучерите, които получават работниците, да се използват и за туристическа услуга. Това е особено важно за нашия район“, каза Зашкев.

Бившият депутат от ДСБ подчерта, че един от съществените проблеми е, че Софийска област няма областен център, наред с това се нареждат липсата на инвестиции, за да се задържат тук младите хора и да им се осигури развитие и поминък.

„Искрено се надявам всички да прояват повече разум и в тази тежка ситуация реформаторските сили, както ги определи ген. Атанас Атанасов – председателят на „Демократи за силна България“, да имат мнозинство над реставраторските“, заключи Зашкев, който се надява на силна подкрепа на идните избори.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close