ПолитикаРегионалниСамоков

Васил Зашкев: Демократична България получи своите гласове в Самоков и областта

„Самоков 365”

На 26 май се проведоха изборите за европарламент. Денят премина спокойно, а изборната активност бе очаквано ниска. Отново на една част от секционните комисии им се наложи да прекарат и следващия ден върху чувалите с бюлетини до тяхното предаване, а окончателните резултати се забавиха с повече от два дни.

Няколко дни след изборите за анализ на политическата обстановка на местно ниво потърсихме общинския съветник и председател на ДСБ – Самоков Васил Зашкев. Обединение „Демократична България” получи очаквания резултат в Самоков и Софийска област, но като цяло в страната надскочи фиксираната бариера и реализира 6,6%, което гарантира влизането на един представител в ЕП. Това е водачът на листата Радан Кънев.

„Тези избори бяха много интересни, разбира се имаше една по-ниска активност, която е контрастна на фона на гласуването на останалите членове на ЕС, където беше по-висока. Видя се и на тези избори, че има контролиран вот. Интересни са резултатите на някои политически сили в ромските секции, които иначе се считат за „националисти”, коментира Зашкев и допълни: „ДПС също има интересни резултати като в почти всички секции на града има гласували за тях. От ДПС изгубиха в традиционните техни региони сериозен брой гласове и в момента се опитват да ги компенсират в ромските махали и с български гласове, при които мотивацията да гласуват за тази партия е ясна за всички, за съжаление”.

Случващото се на тези избори не е прецедент. По думите му европейските избори преди 5 години са показали същата симптоматика и партия като ДПС е събрала сериозна подкрепа в Самоков.

„По отношение на някои местни играчи и фактори от най-големите, които имат претенции да са ярки представители на т.нар политически сили и са на изборни длъжности от тях се видя, че когато нямат личен интерес изборите и гласуванията за тяхната политическа сила не ги интересуват. Видя се за сетен път, че БСП не е алтернатива, а Самоков не е комунистически град. От много години при чисто партийно гласуване, БСП не получава повече от 3000 – 3500 гласа. Купуването на определени гласове за съжаление продължава. Държавата и институциите за сетен път не си свършиха работата”, продължава той.

Тук естествено идва въпросът за представянето на обединение „Демократична България”.

„На този фон Демократична България без представители в комисии, без натиск, без купуване на гласове се представи достойно като цяло в страната. В Самоков резултатите са по-слаби и в областта, но ако си зададем въпроса кой гласува за ДСБ ще стане ясно, че това са българите в чужбина, онези активни млади хора, които бяха прогонени от същото статукво, което управлява. Аз лично съм изключително доволен. Това показва и съпротивата срещу електронното гласуване, защото резултатите ще бъдат съвсем други. Ако видите профила на гласувалите за Демократична България – тяхната възраст и образование, ще си отговорите на въпроса защо съм доволен”, заключи Васил Зашкев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close