ПолитикаРегионалниСамоков

Васил Зашкев: „Благодаря на всички, които гласувайки не са били водени от мотивация от 0,03 лв. на ден“

Анна Манова

След изборите на 27 октомври стана ясно, че в местния парламент няма да има представител от „Демократична България – обединение“/ „Да България“, ДСБ, Зелено движение/. Резултатът, който обединението събра е 441 гласа, което е 2,52 %.

Кратка равносметка на кампанията и изборите ще направим с Васил Зашкев, председател на ДСБ – Самоков. В миналия мандат той бе единственият опозиционен общински съветник.

Г-н Зашкев, как се чувствате след изборите? „Демократична България” се представи добре на национално ниво, но на местно не успя да реализира кадри в новия ОбС. Какъв е Вашият коментар?

Идеята ни беше да работим в полза на малкия и среден бизнес не само в Самоков и Боровец, но и на територията на цялата Община. Под въпрос е доколко остава изобщо малък и среден бизнес, особено малък семеен, защото по времето на дългогодишното управлението на Българската социалистическа партия се създадоха предпоставки за неговото ликвидиране. Пример ще дам със синята зона, големите вериги магазини, можеството рестрикции.

Иначе съм доволен, че успяхме да се срещнем с много хора. По време на кампанията бяхме единствените, които поставихме злободневните теми на дневен ред – синята зона, за това как се харчат парите на данъкоплатците от общинската управа. Искам да благодаря на онези, чиято мотивация не беше равна на 0,03 лв. на ден. Защото 50 лв., разделени на 4 години са толкова.

Искам да поздравя Обединения блок на труда, самоковските лейбъристи, които явно имат по-добро представителство отколкото в Лондон. Да им пожелая успех. Надявам се след 4 години все още да има общинска собственост, все още да имаме позиции на територията на Боровец. Надявам се, но се съмнявам. Иска ми се да останат млади хора в Самоков, но пак имам съмнения за възможността им за реализация. Казвайки всичко това се вълнувам, наистина перспективите не мисля че ще бъдат големи пред тях. Все пак ми се иска да съм оптимист и да не съм прав в тези свои прогнози.

Вие бяхте един от опозиционно настроените хора в ОбС. Виждате ли в новите лица силна опозиция или някаква опозиция?

За съжаление не виждам по простата причина, че основната политическа битка, която би трябвало да я има в една кампания, отсъстваше. Липсваше сблъсък на идеи. Ние виждаме, че тези, които не участваха практически с политически идеи имат най-добро представителство. Така че аз не мога да прогнозирам, че тя ще отстоява някакви идеи, защото ние не чухме такива и до сега от тях. Наистина искам да чуя какви са идеите за развитие на Общината на „Българските лейбъристи“, те имат шестима представители. Също и на двамата представители на „Воля“, визирам й ГЕРБ. И тук огромният въпрос е защо правораздавателните органи не си свършиха работата по отношение на това мотивацията на гласоподавателите да не е 0,03 лв. на ден.  Явно защото управляващата партия също използва тези мотиви и това ясно се вижда на много места.

Разочарован ли сте от новия ОбС?

Разочарован съм от това, че 0,03 лв. на ден могат да бъдат мотив. Разочарован съм от липсата на човешко достойнство, което е безценно. Ние ще продължим нашата дейност както на местно така и на национално ниво. Животът не е само в ОбС, има и други механизми. Петицията, която предстои да внесе нашият евродепутат от „Демократична България“ Радан Кънев в ЕС, ще бъде задвижена. В нея ще бъдат посочени аргументи, че това са хора, които вече 30 години си изкарват парите по този начин и не могат да бъдат зачеркнати с лека ръка. Те имат своя принос, плащали са данъци и т.н Те влияят на общия социален статус. Ние утвърдихме „Демократична България“ на национално ниво. Именно това ще ни мотивира да работим по-усилено за обществения интерес. За някой 0.03 лв. са по-важни. Благодаря на всички, които са гласували без да са водени от мотивацията да вземат 3 стотинки на ден.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close