ОбществоРегионалниСамоков

Васил Говедарски показа част от дърворезбите си в Младежкия дом

Анна Манова

Васил Говедарски показа част от своите дърворезби на мини изложба в залата на Младежкия дом в Самоков. Събитието се състоя навръх християнския празник Св. Константин и Елена, а майсторът бе гост в клуб „Събеседник по желание“. Водещ на мероприятието бе шестокласничката от ПГ „Константин Фотинов“ Ния Малчева.

На сцената, на която често виждаме картини, декупажи, изложби на ръчно изработени неща, за първи път бяха наредени сериозни по размери и видове дърворезби. Сред изложените неща преобладаваха животните – мечки, щъркел, орел, куче, сърни.

Васил Говедарски е от село Овчарци и от няколко години открива у себе си страстта към изработване на различни дърворезби с моторна резачка. Като подчерта че от малък изпитва афинитет към рисуването и като цяло към изкуството. Така преди пет години, докато се занимава с битови неща като рязане на дърва за огрев, в съзнанието му се появява желанието да направи и нещо по-различно. И след известно време обикновенният дънер се превръща в бухал.

„Първото нещо, което изработих се случи спонтанно. Започнах с резачката да оформям едно дърво и от него излезе бухал. Това е първото нещо, което направих. Той не е съвършен като изработка, но го пазя от сантиментална гледна точка“, сподели пред присъстващите Говедарски.

Полека страстта се превръща в сериозно занимание, към което оценка идва от хората, които са се запознали с изработеното. Интересът също се засилва и Говедарски започва да получава поръчки, да участва в различни изложби из цялата страна. Като подчерта, че любими за изработка са му мечки, вълци и сърни. А когато вземе дънера няма ясна представа какво точно ще направи, води го усета. В работата си най-голяма подрепа намира в семейството си и приятелите си. Най-голямата награда за него е оценката на хората, които харесват дърворезбите му.

На сцената на Младежкия дом Говедарски направи демонстрация на процеса на работа, който освен, че изисква много време е и доста опасен. Специален поздрав за госта бяха подготвили певицата Маргарита Бочева и малкият брейкър Николай Спасов.

На финала Васил Говедарски сподели, че това е една от най-нестандартните изложби и най-темпераментната публика. Сред гостите бяха учениците на г-жа Роза Попова от ОУ  “Св. Св. Кирил и Методий”, които не пропуснаха да задават своите въпроси и да се снимат с госта. Заедно с тях в залата бяха и децата от ЦНСТ – Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close