ЗлободневноОбщество

Вандали изпочупиха прозорците на социалния център

Анелия Балабанова

В двора на НУ „Петър Берон” функционира социален център, който предлага семейно консултиране и подкрепа, здравни консултации за деца, формиране и развитие на родителски умения, допълнителна подготовка за равен старт в училище, обучения. Услугите са безплатни за деца от 0 до 7 години и техните семейства. Важно е да се отбележи, че на разположение са различни специалисти – социален работник, психолог, педиатър, медиатор, зъболекар, медицинско лице и т.н. Дотук всичко звучи добре. Нуждата от подобно място, което да предлага „под един покрив” различни услуги за лица от уязвими групи е безспорна.

В центъра се използва основно семейно-ориентираният подход, който е иновативен за България.Той поставя във фокуса на работа не само детето, но и цялото семейство. Родителите имат възможност в партньорство със съответния специалист да определят приоритетите в развитието на своето дете и да работят за постигането на поставените от тях цели по отношение на подобряване състоянието на детето и създаване на подкрепяща среда. Самата сграда – нова, просторна и уютна също предразполага за подобен род дейности. Само, че не се знае докога ще е така.

По-малко обитаемата и практически неизползваема част, странично на р.Боклуджа е заприличала буквално на решетка. Не е останал нито един здрав прозорец. Ралица Герасимова – отговорник за социалната дейност в Общината сподели като кратък коментар, че са направили всичко, което е било по силите им. Дори  и системата за сигурност – СОТ не помага, защото се задейства само при движение. Такова реално няма, защото стъклата са обстрелвани с камъни и това си личи. Виновни разбира се няма. Факт е, че една от най-новите обществени постройки, открита само преди няколко години е заприличала на оцеляла след бомбардировка. Парадоксално е, че в непосредствена близост до нея е разположен полицейският участък в 7 квартал. Така попадаме в един омагьосан кръг, а резултатите ги виждаме всекидневно.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close