Слайд категория

Валери Пенчев: „Трябват ни добри специалисти”

DSCN5016 convertedВалери Пенчев е един от двигателите и „главните виновници” за създаването на Клуба по тенис на маса. Вече шест години той се опитва да възроди традициите и да запали децата да играят. Дали успява – научете отговора от първо лице.

Г-н Пенчев, от колко време сте част от клуба по тенис на маса и защо точно към този спорт се ориентирахте?

От ученик играя тенис на маса. Известно време съм бил и състезател. След това завърших ВИФ със специалност треньор по джудо, но това ми остана като хоби. Клуба го създадох със средства от спонсори. Първият президент беше д-р Лиан Соми, вторият – Кирил Москов. В момента се явявам като главен организатор и основен треньор по тенис на маса в клуба. Организираме няколко турнира през годината като в периода 20 и 30-ти януари ни предстои още едно състезание, на което трябва да определим отборите от училищата, които ще продължат да участват в зонални състезания по тенис на маса. Има много желаещи да упражняват този спорт. За него се изискват съвсем малко инвестиции – маса, две хилки и едно топче. Клубът съществува от шест години, а базата в Младежкия дом е отворена всекидневно за състезания и тренировки. Заедно с Васил Големинов се занимаваме с децата.

Каква е причината в голяма част от самоковските училища този спорт да не се развива?

Учителите не са заинтересовани. При желание от тяхна страна, ние можем да им окажем помощ. Да отидем на място и да им покажем основните движения за нападение, защита. Навремето имаше тенис маса във всяко училище и във всяко едно предприятие и фабрика. Този спорт беше много разпространен и развит. Сега в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” има хубава маса, в СОУ „Отец Паисий”, в ПТГ „Никола Вапцаров”, но имам чувството, че не се използват пълноценно.

Колко деца тренират в клуба?

Различно. Преди състезания се събират към 50-60 деца. Иначе идват по 10-15 момичета и момчета в зависимост от тяхната натовареност в училище.

Оптимист ли си за бъдещето на този спорт в Самоков?

Кирил Москов миналата година спонсорира едно пътуване до София. Отидохме при специалист, който е състезател и треньор по тенис на маса. Той показа на децата някои от най-новите техники от топспина и сервиса. Истината е, че в Самоков сме до определено ниво и ни трябват специалисти, които да ни помогнат в тази област. Само така можем да вървим напред и да се развиваме.

Това ли е най-големият проблем – липсата на специалисти?

Да. Нямаме нито един специалист в Самоков, който да се занимава с този спорт.

Опитвали ли сте да привлечете хора от други места в страната?

Нямаме достатъчно средства. Основен спонсор на клуба е г-н Кирил Москов. Отделно Общината ни отпуска по 500 лева на година, което е почти нищо и не можем да отидем дори на едни състезания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close