ПолитикаРегионалниСамоков

Валентин Милушев с втори мандат?

Изпреварва втората в листата Николина Ангелкова

Анна Манова 

Избирателите в Община Самоков гласуваха в 65 секции, за 30 партии и коалиции и имаха възможността да подкрепят около 20 местни кандидати в надпреварата за депутатското място от 26 МИР София област в 45 Народно събрание. По списъци около 31 хиляди души имаха право да упражнят правото си на вот, направиха го 17 хиляди.

Най-много преференции за депутатското място е събрал Валентин Милушев от ПП ГЕРБ – Самоков. От качените до този момент протоколи в ЦИК и обработени вече над 90% от данните става ясно, че 2 350 гласа от Община Самоков като подкрепа е получил петият в листата на коалиция ГЕРБ – СДС Валентин Милушев. Към този резултат се прибавят и още 580 гласа от Долна баня. И около 1 000 от Софийска област. Така общият брой надхвърля 3 500  гласа, които са достатъчни за влизане в парламента. Само за сравнение на изборите за 44 НС, които бяха през 2017 година, ГЕРБ поведе пред БСП в общината като тогава резултатите бяха много близки като цифри. 6 194 души тогава бяха подкрепили социалистите, а 6 952 лица бяха гласували доверие на ГЕРБ. Тогава за депутатското място от двете партии се състезаваха Радослав Стойчев, който събра 3 452 гласа, а за Милушев бяха 3 347. С този резултат и двамата си гарантираха позициите в 44 НС. На тези избори Стойчев сам се отказа от участие. Кандидатът на червените е Николай Кокалов, който събра около 900 гласа в Община Самоков.  Валентин Милушев се включи в битката за София област, въпреки петата си позиция в листата. Другите двама самоковци в коалицията Цветан Сичанов и Александър Боев събраха съответно 153 гласа и 343.

Резултатът на Валентин Милушев е значително по-висок от този на втората в листата за София област и бивш министър на туризма Николина Ангелкова, която е събрала едва 533 гласа от Община Самоков. И с около 1000 по-малко от Милушев от Софийска област. Така в бъдещия парламент от ПП ГЕРБ – СДС влизат първите трима по най-висок резултат. По данните, които са към момента по всичко личи, че Самоков ще има поне един народен представител.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close