ОбществоРегионалниСамоков

Валентин Милушев: Стягаме редиците, търсим подходящи кандидатури за общински съветници и кмет на града

„Самоков 365”

Народният представител Валентин Милушев проведе своята поредна приемна. На нея се отзоваха жители на общината, за да споделят свои наболели проблеми както в битов план, така и в обществен. Наред с питанията, свързани с чистотата на града, размера на пенсиите, асфалтирането и дупките по улиците, място намират и притесненията, свързани с въвеждането и обхвата на „синята зона”. Очаква се това да рефлектира особено върху собствениците на малките търговски обекти, което се изразява в отлив от страна на клиентите. По всяка вероятност те ще се преориентират към големите вериги, разполагащи с безплатно пространство за паркиране.

Основен ангажимент на депутата Милушев си остава ремонтът на пътя Дупница – Самоков. Друга важна тема е подготовката за предстоящите избори.

Г-н Милушев, това е поредна приемна в офиса на ПП ГЕРБ. Какви въпроси, теми и проблеми бяха отправени към Вас този път? Какво вълнува жителите на общината?

Питанията и проблемите често са сходни на почти всяка моя приемна, която е  във вторник между 11:00 – 13:00 часа, в офиса на партията. Обикновено разговорите се въртят около битовите грижи на хората, питания, свързани с чистотата на града, размера на пенсиите, асфалтирането в кв. „Самоково”, например. Като човек, който живее в този град и милее за него, за мен е важно да съм запознат с проблемите му. Този път беше засегната темата за „синята зона” в Самоков. Група самоковци от търговската улица „Житна чаршия” дойдоха при мен във връзка с обема на платеното паркиране и как всъщност това ще повлияе на техния бизнес. Основното им притеснение беше как клиентите им ще се преориентират към големите вериги, към които има и паркинги. А техните обекти ще започнат да западат, защото за да се пазарува от тях трябва да се плаща за паркиране. Решаването на подобен тип казуси е в компетенцията на общинска администрация, но винаги е по-добре, когато повече хора знаят за даден проблем, и съответно повече хора търсят начин за разрешаването му.

В тази връзка като председател на ПП ГЕРБ-Самоков, мислите ли да повдигнете по-сериозно въпроса с приходите от „синята зона”? Ще бъдат ли заложени някъде и как ще бъдат разходвани тези средства?

Това, което чувам от хората е недоволство, че „синята зона” твърде много се увеличи. Първоначалната идея е била това платено паркиране да обхваща само държавните и общинските учреждения, чрез което да се въведе ред в паркирането. Има се предвид паркинга на общината, пред съда, близките училища. Сега зоната се увеличи твърде много и търговците, както споменах, се притесняват за бизнеса си. Може би решението, конкретно за пазара, беше да се обособят места за паркиране и да се санкционират само онези, които са в нарушение или неправилно паркиралите коли.

Чрез общинските съветници от ГЕРБ  ще потърсите ли по-голяма прозрачност относно отчетността на постъпленията и обхвата на „синята зона”?

Може да бъде поставен този въпрос на дневен ред. Не по-малко е актуален и този за паркингите в Боровец и как се изразходват събраните от такси пари. За паркингите на Боровец си спомням още преди 8 години, когато бях общински съветник – по мои изчисления приходите, които се събираха не съответстваха на това, което се отчиташе. Тогава аз зададох въпрос, на който ми беше обяснено, че половината от паркингите са безплатни за жителите на Самоков, което е абсолютна лъжа. Никъде в курорта Боровец няма безплатен паркинг.

Това е първа приемна през новия политически сезон. Какви ще бъдат приоритетите на местно ниво и лично Вашите като представител в Народното събрание?

На местно ниво приоритет ще е това, което съм дал като обещание, а именно пътят между Самоков и Дупница. Бившият вече транспортен министър обеща към, мен и самоковци, че като бонус ще се погрижи за пътя Самоков – Боровец. Това вече се случи. Продължаваме и решаване на проблема на пътя между Боровец и Костенец, което вече съм го подал като питане от трибуната на парламента. Пътят има няколко опасни свлачища. Приоритет е инфраструктурата. Това, което мога аз лично да направя е с моята активна позиция, питания, говорене по тази тема. По отношение на участъка Дупница – Самоков има законови моменти, които трябва да се изчакат. Имаше две обжалвания и сега предстои отварянето на офертите на пътя. Това е на местно ниво. На държавно ниво ПП ГЕРБ следва политиката, която беше заложена в предизборната кампания и обещанията, които е дала – за повишаването на доходите, на минималната пенсия. По думите на финансовия министър г-н Горанов ще има увеличаване от порядъка на 10%  в бюджетната сфера. Заплатите на учителите също бяха увеличени. Ще има промяна в отчитането на ТОЛ- системата, защото в цялата държава, не само в Самоков,  пътищата в по-голямата си част имат проблеми. Едно от решенията е тези, които използват повече пътищата и ги разрушават да плащат по-високи суми. Тези средства ще послужат за рехабилитация на съответните пътни участъци. Очакваната сума е може би три пъти по-голяма от това, което се събира в момента само от винетки. В конкретния случай пряко засегнати от това нещо ще бъдат преминаващите през страната ни.

С оглед на това, че идва зимата, дългоочакваният ремонт на пътя Дупница-Самоков едва ли ще се случи до края на тази календарна година. Очаквате ли реални резултати в началото на 2019?

Силно съм убеден, че това ще се случи. Това е моят личен ангажимент като народен представител за този край.

Престоят избори през следващата година. Имате ли вече някаква готовност или начертана визия?

През май месец 2019 година първите избори са за европарламент. Събираме редиците, но преди всичко трябва да изпълняваме нашите задължения, свързани с позициите, на които сме в настоящия момент. Самата организация в структурата продължава.Организираме срещи и приемни с хората. Тези, които искат да ни разберат и подкрепят ще го направят, ще има и такива които ще са срещу нас.

Какви са очакванията за местните избори?

Първо да подберем подходящите хора за общински съветници, подходящата кандидатура за кмет на града и борба!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close